MODELUL MENTAL DE ATASAMENT
Se studiaza atasamentele copiilor dupa 20 de luni (securizant,evitant,nesecurizant).Cum se oglindeste atasamentul in relatiile ulterioare?
Elevul a carui mama nu a fost prezenta se va raporta la fel de distant fata de educator si colegi. El va fi marginalizat si respins de cogenerationali.
Atasamentul ambivalent
Ei vor cere ajutor chiar si atunci cand nu au nevoie. Poate ca profesorul va fi acolo sau poate ca nu. La fel  ca si parintele care poate era acolo sau poate ca nu….si atunci va sta atasat chiar si daca nu are nevoie ci doar pentru a se asigura ca nu il pierde.
STIM CINE SUNTEM IN FUNCTIE DE REACTIILE SI EXPRESIILE FACIALE ALE PARINTILOR NOSTRI ! IAR DACA ACESTE REACTII NU SUNT….NE PIERDEM…NU STIM CINE SUNTEM…

Concluzia …a fi prezent ca parinte inseamna sa vezi mintea copilului dincolo de comportamentul sau, emotii, ganduri, mintea subiectiva a copilului. Doar acei copii vor dezvolta un atasament securizant.
Ce mai fac parintii?
Ofera securitate emotionala. Copiii nu se pot linisti  singuri ei neavand aceasta capacitate. E nevoie ca ingrijitorul permanent/parintele sa faca acest lucru.
Siguranta- sa protejezi copilul de la a se rani. TU ca parinte trebuie sa faci asta!
Daca tu ca parinte faci ceva ce sperie copilul, te imbeti, tipi la partener, daca tipi la copil, e contradictoriu atasamentului securizant. Cand un copil experimenteaza teroarea se naste atasamentul dezorganizat ( evitant). E un paradox biologic-frica fara solutii. Ce se intampla in creierul copilului? Daca ceva e terifiant pentru mine, atunci trebuie sa plec de aici. Ai si un alt raspuns de mamifer in creier: cand esti speriat te intorci catre figura de atasament tocmai ca sa fii protejat. Dar in acelasi timp creierul meu reptilian imi spune sa fug. Aici e paradoxul biologic. Creierul copilului nu mai are nici o solutie. Creierul se fragmenteaza, adica pe masura ce acest copil se duce la scoala el va avea emotii diferite, va descoperi ca profesorii sunt dificili, va avea o sociopatologie prin disociere, o rupere intre minte si corp ,sunt si nu sunt aici. Apare personalitatea multipla ce rezolva emotiile contradictorii.
Ca sa schimbam aceasta e nevoie sa ne raspundem la intrebarea:
Ce fel de atasament am EU?
Chiar daca citesti carti tot exista sanse sa o dai in bara. Dar e important sa ai o idee despre cum ti-ar placea sa fie parentajul tau.
Cum sa dai un sens vietii tale?
Memoria explicita cuprinde fapte,evenimente ce ti s-au intamplat,cunostinte si date autobiografice!
E important sa ne conectam cu realitatea acestei memorii caci creierul poate fi convins ca ce spunem si facem e din timpul prezent ( nu am de gand sa rasfat acest copil-strigat) e, de fapt, ceva ce vine din trecut. O amintire care ne controleaza si care nu e din comportamentul nostru ci din al altcuiva.
Daca am fost abuzat in copilarie secret cortizon care imi inchide hipocamspusul si nu imi amintesc. Trauma imi creste adrenalina si imi amintesc senzatiile si emotiile si asta apare si reproduc mai tarziu.
Iti iubesti copilul suficient cat sa te scufunzi in tine si sa iti eliberezi copilul de ce s-a intamplat in familia ta de-a lungul generatiilor?
Va fi foarte greu…
Ce te faci cand nu iti poti aminti?
Cum era viata ta cand ai inceput sa cresti?
Sunt persoane ce descriu cum era mama iar nu cum era relatia lor cu ea.
Cum era prima data cand ai fost separat de parintii tai?
Situatie….nu inseamna ca nu a existat ci doar ca nu am o memorie explicita ci doar implicita.
Adica am raspuns comportamental dar nu stiu ca vine din trecut.
Am primit de la stramosii nostri mesaje cum ca nu e in regula sa avem emotii. E nesanatos.
Ei ne invatau asta suparandu-se pe noi atunci cand manifestam o emotie.
Spune-mi un moment cand ai fost infricosat de parintii tai!
Vezi ca e o diferenta intre parintii mei intentionand sa ma terorizeze si doar exprimandu-si furia sau alte emotii! Creierul reptilian ne face sa reactionam la frica cu 4 F fight flight freezee faint.
Vezi modelul hand pentru creier!
Integrarea in creier creaza regularizare. Se creaza mai multe legaturi integrat in creier. Daca incurajam/onoram diferentele atunci promovam conexiunile. Putem manca tipuri diferte de inghetata dar totusi sa mergem la cofetarie impreuna.
Intrebarea m-a iubit mama? nu e cheia caci toti parintii isi iubesc copii chiar si cei ce ii abuzeaza. Parintii cred ca acela e lucrul corect de facut.
NU E VINA MEA CA AM ACTIONAT ASA ( VIOLENT, TIPAND, EDUCAND DUR CACI E DIN MEMORIA EXPLICITA) DAR E RESPONSABILITATEA MEA SA SCHIMB!

Conferintele Daniel Siegel,27 octombrie 2014,Bucuresti

Share This