SOARE – LUMINA – AUR – GALBEN

Galbenul este cea mai expansiva, benefica si, poate, cea mai insufletita culoare. Ea stimuleaza vigilenta, capacitatea de mobilizare si concentrarea atentiei. Inspira bucurie, optimism, veselie. Este o culoare calda care rezoneaza cu aproape toate celelalte culori. Galbenul reprezinta razele Soarelui, avand puterea divinitatilor din lumea cealalta.

Galbenul este simbolul tineretii si al nemurii divine. El este culoarea zeilor. Lumina de aur devine uneori o cale de comunicare cu sens dublu, un mijloc intre oameni si zei.

galbena gutuie

In cosmologia mexicana, galbenul-auriu este culoarea pe care o are pamantul inainte de inverzire, la inceputul anotimpului ploios. Aceasta culoare este deci asociata misterului reinvierii.

Fiind de esenta divina, galbenul-auriu a ajuns pe pamant un atribut al puterii principilor, regilor si imparatilor, un atribut care arata originea divina a puterii lor.

In ceea ce priveste calitatea de iluminare a galbenului ea poate fi reprezentata de numeroase divinitati: Elio in Grecia, Samas pentru babilonieni, Vishnu si Budha in India si Zeul Soare la romani – Sol

In Egiptul antic, zeul Toth era considerat stapanul culorilor care influentau si trezeau facultatile latente ale spiritului. Zeita Isis avea puterea trezirii spiritului prin culoarea galben.

Indienii din America de Nord reprezentau punctele cardinale prin culori: Nordul era galben, Sudul rosu, Vestul albastru iar Estul alb.

copaci_cu_frunze_galbene-1024x768

Galbenul este culoarea vesniciei, tot asa cum aurul este metalul nemuririi. Si unul si celalalt stau la baza ritualului crestin.

Aceasta culoare a spicului parguit anunta insa culoarea toamnei cand pamantul se dezgoleste, pierzandu-si mantia de verdeata. Atunci, galbenul semnifica batranetea, apropierea mortii. Astfel, la limita, galbenul devine un substitut al negrului.

Cand se rup sfintele legaturi ale casatoriei, galbenul este asociat adulterului, ca si in cazul frangerii datorita lui Lucifer, a sfintelor legaturi ale iubirii divine.

Cei ce prefera culoarea galben au o senzualitate bine ascunsa sub o aparenta indiferenta. Ca amanti,  iubitorii galbenului sunt preocupati de satisfacerea deplina a partenerului, mergand pana la a indeplini fanteziile erotice, inca neincercate. Limbajul comun a ajuns insa sa rastoarne simbolul, atribuind culoarea galbena celui inselat, in timp ce, la origini ea apartinea inselatorului, fapt demonstrat de numeroase obiceiuri.

Galbenul este o culoare masculina, o culoare  a luminii si a vietii, fara a putea tinde spre intunecare. Acest lucru a fost foarte bine observat de Kandinski: „Galbenul are o asemenea nazuinta spre lumina incat nu poate sa existe galben foarte inchis. Putem spune deci ca intre alb si galben este o afinitate profunda, fizica.”

In marketing galbenul semnifica optimismul, este folosita pentru a atrage atentia la marfurile din vitrine, transmite senzatia de claritate.

Poarta aceasta culoare cand vrei sa iei o decizie, pentru ca iti ofera claritate in gandire, dar daca esti obosita fereste-te de ea, pentru ca iti scade si mai mult energia.

Galbenul este culoarea caracteristica tipului activ, expansiv, investigativ, cu un nivel inalt de aspiratie.

Iubesti galbenul? Esti vesela si distractiva, creativa si plina de idei care-i incanta pe cei din jur. Analizezi totul pana la cel mai mic detaliu si ai o gandire pragmatica. Esti implusiva, actionezi rapid si iei decizii in mare viteza. Tinzi sa-ti ascunzi emotiile si preferi efortul mental, in locul celui fizic. Esti moderna si savurezi noile descoperiri tehnologice.

Galbenul este culoarea zilei de joi: intregul psihic se lumineaza la gandul ca se apropie sfarsitul saptamanii si vom fi liberi.

Respingerea acestei culori semnifica dezamagire, deceptie si izolare.

buchet-de-11-crizanteme-galbene-2165358

Daca vrei ca locuinta sa arate mai spatioasa decat este in realitate se pot utiliza culori stralucitoare si vii, cum ar fi galbenul si culoarea cojii de ou. Poate fi folosita in camera de zi sau pe terasa. Holul zugravit in aceasta culoare da un impuls de optimism la iesirea din casa, plecand spre o noua zi de lucru.

Ca efecte psihologice, galbenul este calmant al psihonevrozelor, mobilizeaza atentia, favorizeaza comunicarea si implinirea proceselor mentale.

Galbenul este contraindicat in febra, inflamatii, palpitatii.

Chakra plexului solar este galben.

Pana la urmatoarea intalnire: o zi plina cu… soare!

Autor Manuela Pavel artist plastic

Moderator in cadrul programului Colorina

ROGVAIV este un proiect al Manuelei Pavel ce vine in completarea intalnirilor din cadrul programului Colorina desfasurat in colaborare cu Willing psihoterapie si dezvoltare personala.

 

Share This