Schimba-ti rolul terapeutic,psihologule!

La inceputul sedintei lucrurile merg usor,ai incredere si totul merge bine! Se intampla ca la  un moment dat,fara avertisment,sa fii blocat si nimeni nu mai avanseaza. Primul pas este sa recunosti si sa identifici in procesul de psihoterapie cand ti se intampla asa ceva. Ca in viata noastra cea de toate zilele si in cabinet e important sa admiti ca ceva s-a intamplat.Poate comunicarea inceteaza,poate cineva chiar se ridica in picioare si paraseste sala. Ti s-a intamplat? Ai simtit tensiunea? Cand? Priveste-te pe tine ca terapeut in loc sa te uiti,asa cum faceai pana acum,catre clientii tai. Ia-ti timp sa te analizezi pe tine!

Se poate sa fi fost sedus pentru a intra intr-un rol dorit neaparat de clienti sau probabil ca ei se asteptau ca tu sa joci un rol si nu te-ai supus. Si atunci ei nu mai vin… Ce ai simtit atunci cand s-a intamplat asta? Te-ai intristat sau te-ai bucurat? Ce ai gandit? Dar sunt multe situatii cand oamenii vin doar la o singura sedinta. Nu-i asa ca te simti mizerabil dupa aceea? Dar sunt acei oameni care gandesc despre tine ca esti de succes si ca s-a rezolvat. Ei sunt bine! Ca o recomandare, citeste Single Session Therapy de Moshe Talmon  

Chiar daca afli dupa un timp ca ei se duc la un alt terapeut asta inseamna ca tu ai facut fundatia,treaba grea si buna,astfel incat ei vor putea lucra mai departe spre rezolvare si schimbare!

Intorcandu-ne la schimbarea rolului terapeutic si la momentele in care procesul se blocheaza,te-ai gandit ca poate ai devenit rigid? Tocmai pentru a oferi ajutor spre schimbare, Audrey si Lars au identificat 18 roluri profesionale denumite astfel incat sa le poata intelege toata lumea si sa le vizualizeze in acelasi timp.

Viata si psihoterapia sunt asemanatoare. Exista urcusuri si coborari,momente de bucurie si de cruda tristete,reusite si esecuri. Oamenii vin si pleaca,facem greseli sau rezolvam situatii intr-un mod exceptional!

10676285_500529323424085_4204014592301917708_n

Ingerul aduce speranta si fericire.

Pompierul- asociaza criza cu clientul,totdeauna considera ca lucrurile sunt serioase si il va salva stropindu-l cu apa.

Arheologul se uita in istoria familiala,face genograme.

Clovnul aduce umor,ras,creativitate si joaca pentru a reduce tensiunea.

Predicatorul tine predici clientilor, ei asculta si el vorbeste.

Salvatorul isi asuma problemele clientilor,va incerca sa faca prea mult ca sa ii ajute. Mai ales cand e un tap ispasitor el va incerca sa il salveze.

Mediatorul va incerca sa il faca pe fiecare fericit,va negocia situatii astfel incat clietul sa fie multumit.

Jurnalistul va avea clienti care sa spuna istorisiri,povesti.

Constructorul va stabili structuri in familie,ce spunem si cat spunem.

Judecatorul ia decizii pentru familie.

Arbitrul stabileste regulile relatiei,cine vorbeste,cand,cui,ce ton va avea conversatia.

Secretarul ia notite pe masura ce clientul vorbeste.

Detectivul se ascunde,se uita mai adanc pentru intelesuri ascunse.

Urmaritorul de pasari priveste,spune putine,asculta.

Doctorului ii place sa puna diagnotice si sa dea medicamete.

Marinarul e total pierdut,simte ca si cum s-ar ineca,n-are nici o idee despre ce se intampla.

Superman e foarte inteligent si deasupra clientilor.

Profesorul ii trimite pe clienti sa citeasca,le preda.

Toate aceste roluri,cu exceptia lui Superman,sunt SANATOASE! Ne mutam dintr-un rol in altul si asta e normal si binevenit. Ideea principala este ca atunci cand apare un blocaj,de fapt ai ramas  rigid intr-un singur rol terapeutic!

Ai putea sa te filmezi intr-o sedinta si sa identifici rolurile in care esti. Ce rol folosesti cel mai des ori privind terapia in ansamblu? Care e rolul tau preferat,cel pe care il folosesti cu placere? Dar cel pe care il folosesti atunci cand esti sub presiune? Cand erai copil ce faceai atunci cand adultii se certau?

A fi Superman e riscant deoarece nu imputerniceste clienti si,mai mult,ii face dependenti de tine. Dar,uneori,pe perioade limitate de timp, este necesar sa fii Superman cu anumite familii. Important e sa iti revii repede si sa nu te lasi sedus de el.

Focalizeaza-te pe rolul pe care il iei in situatii de presiune. Tocmai acesta e cel care te blocheaza si te rigidizeaza. Aici e cheia schimbarii tale ca profesionist.

Pentru a schimba rolul trebuie sa fii nu numai cinstit ci si umil. Doar astfel vei putea fi alaturi de client si te vei putea deschide,lucra iar celalalt va pleca linistit si mult mai uman din sedinta. Poti face dezvaluiri,poti sa iti ingadui lacrimi,poti dansa sau,pur si simplu,sa fii TU!

10592942_500529273424090_8695155720692036909_n

Blocajul apare cand persoanele sunt incompatibile,cand terapeutul ridica o bariera intre el si client,cand terapeutul aplica teorii nepotrivite,cand terapeutul e ignorant si nu sesizeaza tiparele care apar in interactiune,cand se face transfer si contratransfer,cand psihopatologia tine de client fara a avea nimic de a face cu asta,cand clientul are diavoli in el( aceasta din urma e o teorie surprinzatoare dar unii chiar o folosesc). Poate iti ingadui sa vezi filmul Exorcistul.

Clientii au nevoie ca terapeutul sa umple un gol in familie,ceva ce lipseste in sistemul lor. De aceea terapeutul devine un membru temporar al familiei X-escu. Pe masura ce el va indeplini  rolul va fi impins si mai mult spre a umple acest gol. Scopul e ca membrii familiei sa ajunga ei singuri sa umple acel gol iar terapeutul sa se poata retrage usor-usor.

Ceea ce ai de facut e nu doar sa vezi pentru ce rol anume te-au chemat in familia lor ci care roluri si tehnici le poti folosi astfel incat sa ii faci sa se schimbe! Atunci abia devii Constructor si le dai celor alaturi de care lucrezi posibilitatea de a-si gasi singuri calea resturcturarii pentru a umple golul din familia lor.

Si,totusi,cum ne schimbam rolul terapeutic?

In primul rand ne intrebam CE VAD? CE AUD? CE GANDESC? CUM RASPUND LA TOATE ACESTEA?

Apoi intelegem ca cele mai utile roluri de folosit pentru a scutura si schimba familiia sunt cele de arheolog,clovn si jurnalist. In timpul care urmeaza discuta cu membrii familiei tale,cu rudele,fa-ti o genograma familiala si afla cum erai perceput din punctul de vedere al rolurilor pe care le jucai.Analizeaza-te ca terapeut! Vizualizeaza cum folosesti aceste roluri in sedinta! Intreaba-te ce tehnici folosesti cu clientii.

Tot ce iti mai ramane de facut este sa citesti cartea Shake up de Audrey E.Ellenwood si Lars Brok aparuta la noi cu titlul Schimba in traducerea Angelicai Siretchi.

Autor Ana-Aurelia Baianu psihoterapeut Willing

Share This