Vegetarianismul
Daca auziti pe cineva ca se declara a fi “vegan”, atunci veti sti ca respectivul tine o dieta care exclude orice produs animal incepand cu laptele, carnea, branza, mierea de albine si terminand cu fructele de mare si pestele.
Vegetarianismul in general este un mod de viata care impune un regim alimentar strict. Exista lactovegetarienismul care include produsele lactate, ovo-lacto-vegetarienismul care permite consumul de oua, lactate, fructe si legume, semivegetarienismul sau pescevegetarienismul in care se mananca peste si pui. Cei mai stricti vegetarieni sunt vegan, adica aceia care se rezuma la fructe si legume. Ei sustin ca acesta este singurul vegetarianism iar orice alta forma amintita mai sus este lipsita de sens.
Oamenii aleg sa fie vegetarieni din motive pe atat de diverse pe cat de ciudate. Unii vor sa piarda in greutate si spera ca eliminand anumite elemente vor reduce si numarul de calorii. Visul acesta este usor spulberat daca ne amintim cat de mult ne putem ingrasa in perioadele de post ortodox. Pentru ca tot veni vorba de religie, trebuie sa ii amintim si pe aceia care imbratiseaza o religie ale carei dogme impun o dieta stricta si un respect pentru animale. Religia hindusa, jainismul, budismul si biserica adventista isi invata credinciosii sa simta compasiune fata de viata si sa nu isi impovareze spiritul mancand produse animale. Iata de ce vegetarianismul este un mod de a trai, o filosofie de viata si nu o cura de slabire. Atunci cand hotaram sa nu mai fim carnivori incepem un proces greu si indelungat de reeducare a vointei. Este nevoie de o motivatie puternica si intrinseca pentru a ne convinge noi insine ca este necesar sa facem o schimbare in viata noastra. Din ratiuni religioase, etice, estetice, din mila pentru animalele cu care odinioara ne jucam, pentru ca dorim sa ne definim personalitatea incepem sa ne schimbam preferintele alimentare si gustul. Daca inlaturam de pe masa noastra carnea pentru cateva luni de zile vom observa ca incepem sa avem o repulsie fata de mirosul acesteia fie ca este cruda sau preparata. Iar daca vom incerca sa reintroducem acest aliment in dieta, organismul nostru il va repinge in mod brutal. Se produc schimbari psihologice dar si chimice in corpul omului astfel incat ii va fi imposibil sa mestece si sa digere produse de origine animala. Ca in orice regim alimentar, ca in fiecare cura de dezintoxicare, primele luni sunt mai grele. Urmatorii ani de vegetarianism ne vor aduce detasare, relaxare si un pic de mandrie. Orgoliul nostru creste atunci cand izbutim sa ducem la indeplinire ceea ce ne-am propus.
Vegetarienii nu sunt oameni gurmanzi. Ei mananca putin si nu tin neaparat ca alimentele de pe masa lor sa exceleze prin gust si cantitate. Spirite artistice, adeptii acestei diete prefera coloritul si amestecul de arome proaspete. Veganii refuza sa ucida pentru hrana lor. Ei condamna crescatoriile de pasari si fermele de animale. In viziunea vegetarienilor aceste fiinte ar trebui sa fie libere si deloc exploatate de catre om. Orice obiect facut din piele sau blana de animal reprezinta o contributie la crima, drept pentru care tesaturile din canepa, bumbac sau in sunt la mare cautare. Vegetarianul are o vointa deosebita si este mereu interesat de aspecte legate de poluare, de relatia armonioasa intre om si natura.
Medicii sunt cei mai inversunati combatanti ai acestui regim alimentar deoarece, spun ei, priveaza organismul de importante surse de calciu si proteine. Cele mai delicate sunt cazurile copiilor vegetarieni despre care se crede ca nu pot dezvolta o inteligenta normala fara proteine animale.
Desi adesea ironizati cum ca ar manca numai frunze, desi sunt mereu asaltati de aceeasi intrebare sacaitoare “De ce nu mananci carne? Nu iti place, iti este mila de animale sau nu poti manca pur si simplu?”, vegetarienii isi doresc in primul rand sa fie diferiti, sa se remarce si sa arate tuturor celor din jur ca sunt stapani ai propriului corp. Din acest punct de vedere ei se aseamana cu persoanele care se tatueaza sau isi fac piercing-uri. A fi vegetarian inseamna sa apartii unui grup. Chiar daca nu participi la intalniri organizate, chiar daca nu lupti pentru legi in favoarea animalelor sau a asociatiei vegetarienilor, simti ca esti alaturi de oameni care iti seamana. Si astfel capeti o identitate!
Cea mai grea problema mi se pare a fi aceea a copiilor. Daca oamenii au sansa de a-si alege sau de a-si schimba religia, de ce nu le oferim fiilor nostri libertatea de a manca ceea ce vor?
Frunzele pentru ornat
Cineva chiar le-a mancat.
Ghici ce e?
Autor Ana-Aurelia Băianu psiholog iasi
Vegetariană din anul 2002