Aproape 6.200 de elevi au sustinut in acest an evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a opta.
Doar 1.000 dintre ei vor alege o scoala profesionala. Insa 172 nu s-au inscris nici la scoli profesionale, nici la licee, iar numarul mare al copiilor care abandoneaza studiile este ingrijorator.
Prof. Camelia Gavrila, inspector scolar general ISJ Iasi: “Acesti copii, am solicitat clarificari, in afara de cativa care sunt plecati din tara, in rest majoritatea din motive financiare neexistand liceu tehnologic sau scoala profesionala in comuna lor, au preferat sa nu se inscrie. Cred ca vom face totusi impreuna cu directorii scolilor respective un demers de convingere mergand pana la a cauta si solutii de burse, nu cele oficiale, ca ele oricum exista, dar de sustinere pentru cazarea intr-un internat, sau pentru o naveta”.
Cei 172 de elevi mai au o sansa sa se inscrie la scoli profesionale in toamna.
Psihologii cred insa ca nu numai lipsa banilor ii determina pe copii sa abandoneze scoala.
Aurelia Baianu, psiholog: “In orice situatie banii sunt un motiv foarte usor de invocat si foarte credibil, ca si boala. Poate e vorba ca scoala nu motiveaza. Adica scoala romaneasca este in momentul in care ar trebui sa gandeasca ca nu prezinta o garantie, da, cum stim asta de fapt despre facultati. Si poate ca si scoala la nivel de liceu prezinta aceeasi problema. Si e momentul ca institutia aceasta sa se gandeasca, sa vada de ce nu mai prezinta o garantie”.
Elevii de clasa a opta care au aplicat pentru un liceu sau colegiu vor afla rezultatele repartizarii computerizate pe 14 iulie dupa-amiaza, sau cel mai tarziu luni, 15 iulie, pe site-ul Ministerului Educatiei.