Casa,dulce casa | Willing

Stii si tu vorba romanului potrivit careia nicaieri nu-i mai bine ca acasa.Dar… iti va fi mult mai usor sa te acomodezi cu sederea ta departe de familia iubita cand vei afla si vei intelege de ce ai plecat.

Exploreaza despre cum era viata ta si a familiei tale in anul in care ai plecat! Afla aceste lucruri din propriile amintiri sau intrebandu-i pe apropiati.Culege informatii legate de datele calendaristice, evenimente majore cum sunt casatoria, nasterea, absolvirea unei scoli, angajarea. Intreaba despre conflicte si impacari, despre venituri materiale, situatie politica,etc. Construieste impreuna cu ai tai o poveste sau un tablou in care sa descrii acea perioada in care ai plecat.

Care era rolul pe care il jucai in familie? Erai fiu/fiica,tata/mama,sot/sotie? Tu erai persoana care aducea veniturile principale sau erai ingrijitorul gospodariei? Erai ingrijit/a de catre un alt membru sau aveai rolul de a oferi protectie,sustinere ori ingrijire altora? Afla ce loc ai lasat gol atunci cand ai plecat!

Acum,pentru ca ai plecat de acasa, evalueaza cat de des te vede familia ta intorcandu-te in locurile natale! Exista o regula cu privire la frecventa si durata acestor reveniri? Care?

Cat de implicate sunt familiile extinse ( a ta si a partenerului/partenerei tale)? Primiti ajutor din partea lor? Cum ai descrie aceste relatii cu socrii,fratii si cumnatii? Preiau ei din  rolurile ramase descoperite in urma plecarii tale?

Aminteste-ti daca atunci cand ai plecat despartirea s-a facut in termeni buni sau au existat tensiuni. Aici vei gasi un raspuns important despre relatiile ce s-au dezvoltat ulterior intre voi. A cui a fost ideea ca tu sa pleci? Fii sincer/a cu tine si afla daca plecarea ta a fost fortata sau planificata. Faptul ca ai plecat de acasa a schimbat in bine,asa cum te asteptai, viata ta si a familiei tale?

In mod evident ma voi abtine de la a da eu raspunsuri in locul tau si, cu atat mai putin, de la a oferi solutii pentru momentele prin care treci. Dar randurile de mai sus pot deveni o importanta resursa pentru schimbarea ta si te invit sa reiei pasii enumerati. Acorda-ti timp si mediteaza asupra raspunsurilor pe care ti le ofera mintea ta!

Alaturi de tine pe drumul schimbarii, psihoterapeut Ana-Aurelia Baianu

Share This