Cautati alternative pentru a obtine apropiere

Ana-Aurelia Baianu

Psihoterapeut, www.willing.ro

Cand ajung inapoi acasa, am inima stransa. Vor incepe reprosurile, certurile si ma voi simti in afara vietii lor de familie. Ca un strain… Ce se intampla cu noi?

O parte dintre oameni au crescut cu imagini reprezentand iubirea in asociere cu pacea, cu linistea si calmul. La fel si dorul este intruchipat in mintea noastra prin oameni care alearga cu bratele larg deschise, pentru a cuprinde cu lacrimi in ochi persoana pe care nu au vazut-o de ceva vreme. Astfel de imagini construiesc un ideal despre cum ar trebui si ar fi bine sa se petreaca revederile, iar cand lucrurile din realitate se asaza diferit, oamenii primesc mesajul de neiubire.

elephant_hug

Generatiile au pierdut ingaduinta de a manifesta legatura si de se pune in contact unii cu ceilalti. Atingerea fizica e stanjenitoare si multi nu stiu cum sa o ofere sau cum sa o primeasca. Cearta, tipatul, scandalul sunt toate cai sigure catre apropiere, caci atunci cand vrei sa atragi atentia cuiva si sa te asiguri ca nimic altceva nu-i va distrage concentrarea, ii reprosezi ceva, il jignesti, esti distant si rece. Cu alte cuvinte, cearta este o modalitate de apropiere intre membrii aceleasi familii.
Tot ce va ramane de facut este sa cautati o alternativa pentru a obtine intocmai acelasi rezultat: apropiere, timp petrecut impreuna, impartasirea dorintelor si a planurilor. E firesc sa dureze un timp pana ce va reacomodati cu mediul de acasa.
In acelasi timp, va invit sa va ganditi si la familia care v-a asteptat sa fiti prezent si implicat in actiunile membrilor ei. Parca la fiecare reintoarcere e nevoie sa reinodati un fir intrerupt. Acest fir reprezinta relatia dvs. cu fiecare ruda in parte si merita sa-i acordati o atentie deosebita. Poate ca cei dragi nu au observat ca aveti nevoie de mai mult timp pentru linistea personala si pentru a va reintegra in mediul de acasa.

E momentul sa stabiliti noi reguli sau sa le negociati pe cele vechi (spre exemplu, aveti nevoie de o zi pentru despachetat, o zi pentru somn, o zi pentru cumparaturi, trei iesiri in cuplu si o calatorie impreuna cu micutii).
Este ineficient sa va asteptati ca ceilalti vor intui nevoile pe care le aveti si ca va vor pune la dispozitie spatiul si timpul. Daca ii informati, le va fi mult mai usor sa va sustina si, in acelasi timp, sa accepte faptul ca anumite alegeri va privesc doar pe dvs. si nu inseamna ca sunteti neimplicat sau ca nu-i iubiti.

Sa aveti parte de reintoarceri presarate cu imbratisari calde si puternice!

Asteptam intrebarile dvs. la adresa de e-mail office@rbtransport.ro. Pentru programari, accesati www.willing.ro.

Share This