Ce simţi atunci când te ating ?

Aşa  cum respiraţia este în legătură cu viaţa,atingerea este cel mai convingător mod prin care doi oameni îşi pot transmite informaţii emoţionale. Cea mai concretă introducere a noastră în această lume a fost prin atingerea mâinilor, iar atingerea rămâne cea mai de încredere conexiune dintre oameni.Voi crede modul în care mă atingi înainte de a crede cuvintele pe care le rosteşti.Relaţiile intime încep şi se sfârşesc datorită modului în care oamenii trăiesc atingerea.

imbratisare

Aminteşte-ţi în câte moduri îţi foloseşti mâinile: pentru a ridica, a mângâia, a îmbrăţişa, a pălmui, a teapăra, a cântări, a scrie, a gesticula. Fiecare atingere este conectată la un sentiment, care poate fi de iubire, de dezamăgire, de tristeţe, de încredere, de frică, de nerăbdare, etc.

touch

Să încercăm să devenim conştienţi de modul în care ceilalţi simt atingerile noastre, iar pentru aceasta putem chiar să îi întrebăm pe cei pe care îi atingem: “Ce simţi atunci când te ating ?”De cele mai multe ori, noi nu sesizăm cum îi atingem pe ceilalţi, înainte ca cineva să ne atragă atenţia. Însă avem nevoie să ne simţim atingerea  la fel de bine cum o gândim. Virginia Satir,renumit psihoterapeut de familie, propune un exerciţiu care poate fi realizat în diade, dar mai ales de către un cuplu: Aşezaţi-vă la o distanţă potrivită de partener, astfel încât să-l puteţi atinge şi priviţi-vă bine reciproc timp de un minut. Apoi ţineţi-vă de mână şi închideţi ochii. Exploraţi încet mâinile partenerului. Gândiţi-vă la forma şi textura lor. Fiţi conştienţi de orice simţiţi în legătură cu ceea ce descoperiţi în aceste mâini. Simţiţi cum este să sesizaţi pulsul în vârfurile degetelor. După circa două minute, deschideţi ochii şi continuaţi să pipăiţi mâinile partenerului în timp ce vă uitaţi la ele. Simţiţi ceea ce se întâmplă. Este diferit acum, când vă şi uitaţi la mâinile partenerului? Schimbaţi rolurile şi apoi povestiţi amândoi ce aţi simţit.

free_hugs

În ultimii ani, oamenii au început să fie mai receptivi cu privire la nevoile lor de atingere. Au apărut manifestările de genul “free hugs”, în care un străin de pe stradă îţi oferă în mod gratuit o îmbrăţişare, uneori aceşti străini fiind deghizaţi în îngeri. A îmbrăţişa este o formă nonsexuală şi foarte umană de a primi şi de a oferi afecţiune. Fiecare dintre noi, femei sau bărbaţi, bătrâni sau copii, avem pielea şi sufletul infometate de atingere şi iubire. Poate că dacă oamenii şi-ar da voie să îşi satisfacă nevoile de a îmbrăţişa şi de a fi îmbrăţişaţi, ei nu ar mai comite atâtea acte agresive.

 

Material realizat pe baza cărţii Virginiei Satir – „Arta de a făuri oameni”

autor Ana Rîciu

Masterand in cadrul programului de master “Terapii de Cuplu şi Familie”

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi

Stagiar in cadrul cabinetului de psihoterapie Willing

rodin

Share This