Te rog, pot sa fiu eu cireasa de pe tort?
Pe zi ce trece torturile sunt din ce in ce mai prezente in vietile noastre si la petreceri. Astazi putem manca in cafenele si in cofetarii cate o felie de tort, lucru pe care inainte il faceam numai la zilele de nastere. Dar ce este tortul? Nimic altceva decat o prajitura uriasa!
De ce au ales oamenii ca in locul mai multor prajituri asezate fiecare pe farfuria ei sa pregateasca un tort mare si insiropat? Raspunsul este cat nu se poate mai simplu: daca mancam cu totii din acelasi tort realizam un simbol al unitatii grupului nostru. Impartim si binele si raul cu cei apropiati, cu invitatii nostri. Dar cand vine vorba despre torturi…impartim numai binele!
Tocmai de aceea ar fi mult mai dragut, desi mai putin igienic, sa ne luam linguritele si sa mancam din aceeasi farfurie impreuna cu toti musafirii. Am intelege mult mai bine semnificatia acestei prajituri imense.
Festinul de la nunti este incheiat cu aparitia grandioasa a tortului miresei. De ce ar vrea o proaspata doamna sa imparta un asemenea deliciu cu noi? Tocmai pentru a ne face sa intelegem ca suntem toti prietenii si apropiatii noii familii. Primele torturi au aparut in Evul Mediu. Exista traditia ca invitatii sa aduca in dar platouri cu prajituri care se asezau pe o masa in mijlocul salii. Dupa ce toata lumea sosea la petrecere si cladea cadourile dulci unele peste altele pe masa insficient de incapatoare, mirii erau invitati sa incerce sa se sarute peste prajituri. Superstitia spune ca daca reuseau, aveau parte de o casnicie fericita si bogata. In timp, masa incarcata de dulciuri a fost inlocuita cu un tort!
Torturile facute acasa sunt delicioase! Siropul aruncat peste foile groase si pufoase, fructele inegal taiate si frisca adevarata sunt extrem de convingatoare. Avantajul de a comanda un tort la cofetarie este acela ca formele pot fi variate, putem avea chiar o fotografie de-a sarbatoritului realizata din martipan.
Este imposibil sa ne imaginam o zi de nastere fara tort! Pe de alta parte, am inceput sa avem torturi fara sarbatoriti si onomastici. Orice tort este ornat cu lumanari. Originea acestui obicei se afla in Germania. Pomii de Craciun erau impodobiti cu faclii care simbolizau lumina vietii si bucuria. Lumanarile aprinse pe tort sunt sugestia vietii sarbatoritului: cate o lumanare pentru fiecare an din viata noastra si o faclie care arde usor si topeste ceara lent, asemenea trecerii timpului.
Oare de la ce varsta incetam sa ne mai punem lumanari pe tort? Probabil ca in jurul varstei de 30 de ani renuntam la acest obicei al luminilor. Poate fi din comoditate sau din dorinta de a nu aminti mereu cati ani am implinit. Cu cat sunt mai multe lumanari, cu atat mai mare stinghereala sarbatoritului.
Daca iti pui lumanari anul acesta pe tort, vom afla ce varsta ai.
Daca nu iti pui……ne vom da singuri seama ca ai peste 30. Ma intreb cum sa faci mai bine?
Cred ca te indemn sa renunti la lumanari si sa fii chiar tu Cireasa de pe tort.
Autor psiholog iasi Ana-Aurelia Băianu