Motto: „Exista lucruri pe care le stiti, dar nu stiti ca le stiti. Cand veti sti ceea ce nu stiti, atunci va veti schimba.”( Milton Hyland Erickson)
“Exista o cale de la ochi la inima care nu trece prin intelect”
“Jucandu-ne, descoperim esenta adevaratei noastre firi”
Preferinta pentru culori evoca personalitatea, adica acea parte din noi care nu se schimba niciodata.
Culorile restabilesc contactul cu propria ta fiinta.
Preferinta noastra pentru culori este innascuta. O culoare preferata ne inspira vizual pentru a simti care ne sunt sperantele si aspiratiile. O culoare care nu ne place ne irita, reamintindu-ne ceea ce ne lipseste in viata.
Atitudinea copiilor fata de culori este minunata, ei spun repede si cu siguranta ce culoare prefera, nefiind incurcati de alegere asa cum sunt adultii. COLORINA (evenimentul de sambata,12 ianuarie) are rolul de a cauta copilul care, demult, se mazgalea cu acuarele si isi dorea sa fie lasat sa-si bage mainile pana la coate in borcan si sa stropeasca peretii, hartiile si tot ce mai era prin jur.
Combinatia culorilor primare cu cele secundare ne va descrie asa cum suntem; prin adaugarea culorilor neutre vom afla cum ne percep ceilalti.
- Nu exista alegeri bune sau rele – exista numai alegeri personale.
- Alegeti culori care va atrag in mod firesc, care va fac sa va simtiti bine (nu este vorba despre alegerea culorilor cu care va sta bine sau cu care va place sa va decorate locuinta)
- Lasati culorile sa va aleaga! Nu va grabiti, incercati sa simtiti culorile.
Pe masura ce explorati preferintele pentru anumite culori, tineti minte ca personalitatea este reflectata de o combinatie de culori, nu doar de o culoare.
Culorile deblocheaza cele mai intime ganduri, fiecare culoare reprezentand o valoare personala, pe care trebuie s-o respectati cum se cuvine.
Avem nevoie de toate culorile, ramane sa ne adunam curajul de a le aprecia si a le accepta pe toate. Ne vor da forta, un echilibru interior mai bun, mai bine centrat. Ne va da posibilitatea de a face din viata o aventura pasionanta. Puterea tainica a fiecarei culori influenteaza problemele complicate din viata noastra.
Galben – Verzui: puterea de a examina
Verde – puterea de a exista
Turcoaz – puterea de a crede
Albastru – puterea de a visa
Indigo – puterea de a planifica
Violet – puterea de a gandi
Magenta – puterea de a fi inspirit
Rosu – puterea de a va exprima
Rosu – Oranj (Vermillon) – puterea de a respecta
Oranj – puterea de a schimba
Auriu – puterea de a va juca
Galben – puterea de a sti
Negru – puterea de a simti
Maro – puterea de a intelege
Alb – puterea de a vedea
“Stiati ca fiecare fir de iarba are o alta nuanta?” (M.H.E.)
Cuvantul “arta” provine din latinescul “ars, artis” = a uni, a potrivi. Este interesanta asocierea dintre procesul de creatie si actiunea de “a uni”., “a potrivi” ceva. C. Fiedler: “activitatea artistica se naste din clipa in care omul se afla fata-n fata cu lumea vizibila”
Arta in sine este un fenomen, o esenta (C. Enachescu)
Vassily Kandinsky: “totul porneste de la punct”, “Nimic nu-i obligatoriu in arta pentru ca arta este libera”, “Culoarea provoaca vibratie psihica. Culoarea ascunde o putere inca necunoscuta dar reala, care actioneaza asupra fiecarei parti a corpului uman.”
Toate simturile sunt legate intre ele, asa incat culorile pot fi percepute a avea un aspect zgrunturos, intepator, altele, dimpotriva, sunt catifelate, mangaietoare (albastrul ultramarin, verdele crom). Exista culori care par moi si culori care dau impresia de duritate. La fel, expresia de “culori parfumate” este des folosita. Parfumul, esenta spirituala dobandeste nuante secundare dar ramane neschimbat, asa cum parfumul de trandafir nu va fi niciodata la fel cu parfumul de violete.
Exista un raport intim intre culoare si forma: forma poate exista prin ea insasi, autonoma, culoarea nu. Valoarea unei culori este subliniata prin unele forme si atenuata prin alte forme dar, in acelasi timp, nepotrivirea intre forma si culoare nu trebuie considerate lipsa de armonie ci, din contra, o noua sansa pentru o noua armonie. Pentru ca numarul culorilor si al formelor este infinit, combinatiile sunt si ele infinite, la fel si actiunile lor.
Paul Klee asociaza formele geometrice cu culorile. Astfel, un patrat este perceput ca fiind static, psihic, dand senzatia de vigoare, gravitate, dar simbolul lui este de posesie. Asa ca va fi asociat cu culoarea rosie.
Triunghiul este agresiv, senzorial si sugereaza lentoarea, “afara”, ca simbol intelectual fiindu-i asociata credinta. El va fi asociat cu galbenul.
Cercul este albastru, perfect, mobil, usor, pur si rational.
V. Kandinsky asociaza, de asemenea, culorile cu sunetele intrumentelor muzicale: galbenul strident este trompeta, albastrul deschis, delicat si usor este flautul, violoncelul grav si pur este albastrul inchis, verdele vibrant este o vioara.
Ca efecte psihologice rosul si oranjul sunt excitante, verdele da siguranta, albastrul este calmant, galbenul este stimulant.
Culorile ne influenteaza chiar cand nu le vedem si cand corpul nostru nu intra in contact direct cu ele. Actiunea culorilor se explica prin intermediul vibratiilor caracteristice.
( “Cromoterapia” – Gregorian Bivolaru)
Rosul, in general, exprima dorinta, tendinta catre actiune, vointa de a obtine rezultate. Fiziologic, creste presiunea sanguina, mareste tonusul muscular; psihologic este un stimulator intelectual, incita la actiune, culoare calda – excitanta, faciliteaza asocierile de idei. Afectiv, rosul este caracterizat ca “forta vointei”, exprima dominant, dorinta.
Oranj – culoare antioboseala, este si un excelent stimulant sexual. Ajuta la asimilarea mai rapida a ideilor noi. In general semnifica senzualitatea, dorinta de confort. Ca efecte fiziologice accelereaza pulsatiile inimii, favorizeaza digestia. Efectele psihologice ale oranjului: optimism, veselie, culoare dezinhibanta, confera stare de optimism, mareste sociabilitatea.
Galbenul amplifica vivacitatea mentala, imbunatateste tonusul. Semnifica dorinta de fericire, tendinta de autodepasire, aspiratii sublime. Efecte fiziologice: stimuleaza nervul optic, influenteaza functionarea sistemului cardiovascular. Efecte psihologice: caldura, intimidate elevate, apropiere in spatiu, calmant al psihonevrozelor, confera stare de implinire mentala. Ca rezonanta afectiva, galbenul predispune la plenitudini elevate, originalitate, intelegere mentala, confera incredere in fortele proprii.
Verde – destinde corpul si psihicul, diminueaza stresul, anihileaza nelinistile. In general, verdele semnifica flexibilitatea impulsurilor, tendintelor si atitudinilor, dorinta de a impresiona, de a obtine recunoastere. Efecte fiziologice: dilata vasele capilare, scade presiunea sangelui. Efecte psihologice: liniste, relaxare, buna dispozitie, meditatie, echilibru, abundenta de asociatii mentale, fantezie, impresie intensa de prospetime. Afectiv, verdele induce concentrare, siguranta, autoelevare.
Albastrul creste capacitatea de aparare imunitara, favorizeaza regenerarea celulara. In general semnifica linistea superioara, calmul profund, iubirea lipsita de posesivitate si gelozie. Fiziologic scade presiunea sanguina, scade tonusul muscular, calmeaza, reduce frecventa pulsului. Psihologic este o culoare rece, odihnitoare, predispune la calm si reverie, confera seriozitate. Senzatie de spatialitate, dor, nostalgie. Un mediu predominant albastru poate induce depresia si constipatia. Afectiv albastrul se caracterizeaza prin profunzimea si nuantarea sentimentelor si trairilor, este o culoare pasiva, exprima liniste si armonie, tandrete, iubire constanta.
Albastru inchis – indigo: este un liberator mental, factor de rafinare, permite un control profund al psihicului si corpului subtil. Culoarea indigo face posibila trezirea si amplificarea viziunii spirituale. Este considerate reflexia Sfantului Duh – are o imensa valoare in indepartarea obsesiilor. In general indigo semnifica negarea absurdului, viata spirituala, actiunea inteligenta, dragostea de adevar. Fiziologic reduce activitatea metabolic, induce hibernarea, repausul profund. Psihologic semnifica retinere, transcendere, introversie, indiosare, impresia de adancime, creativitate maxima. Afectiv, inseamna detasare, forta in singuratate, autocunoastere deplina.
Violet: calmeaza cel mai profund. Este folosita cu succes in combaterea celulitei, intareste sistemul imunitar, calmeaza angoasele, elimina agresivitatea, favorizeaza reveria. Leonadro da Vinci sustinea ca puterea de meditatie este amplificata intr-o camera cu geamuri violet, cand soarele este la amiaza. Wagner compunea intr-o camera cu perdele si draperii violet. Violetul este supranumita “culoarea puterii”, era considerata culoarea regilor.
Despre plasticianul care sunt … vorbesc culorile in locul meu. Pot spune ca nu-mi place galbenul si nu inteleg negrul. In rest, sunt in relatie de iubire pasionala cu toate celelalte culori.
Va invit sambata.12 ianuarie 2013,sa petreceti o dimineata in atelierul meu de pictura si sa impartasim o pasiune sau un gand!
Manuela Pavel
pictor