Fiecare om,sau aproape fiecare,se preocupă de renunțarea la viciu.Nimeni nu știe să explice rațional motivele care stau la baza acestei intenții însă cu toții putem fi de acord ca viciul este un obicei rău,dăunător și de care trebuie să scapi. Aceasta face subiectul discuțiilor savuroase de pe balconul casei în care ne vedem pentru cină sau într-un bar,în jurul unei mese la care băieții se întreabă gingași unii pe alții dacă nu cumva au ajuns alcoolici.

S-au întocmit cataloage ale viciilor și,ca orice evidență respectabilă,este bine să ne ofere și clasificări temeinice.Există vicii interzise și aspru pedepsite,unele urât mirositoare dar îngăduite și altele demne de laudă și râvnite. Dacă nu le ai pe primele două,sigur îl ții ascuns pe al treilea,zice o vorbă neaoș românească.

Ce se întâmplă atunci când duci pacostea în cabinetul de psihoterapie? Poate te gândești că ți se va induce o transă cum nu ai mai trăit vreodată și că vei pleca de acolo nou-nouț.Ca fiecare dintre noi,vei păși cu emoții către ședința pentru care te-ai programat.Dar cea mai mare tresărire provine din durerea despărțirii.Căci tu și el sunteți împreună de atât de mult timp și simți o trădare prin actul pe care ești pe cale să îl săvârșești,prin renunțarea la el.

Pășește pe drumul schimbării un pic diferit de acestă dată! Înlocuiește „Vreau să mă las” cu „Sunt curios/curioasă să aflu care e relația mea cu viciul meu”.Dacă ai reușit să pronunți măcar această frază și,mai apoi,îți îngădui să te gândești la sensul ei,atunci te asigur că vei găsi mult mai multă liniște.Întreabă-te mai bine cum ai ajuns să ai acest obicei în loc să te acuzi cu strigătul DE CE. Știi deja de ce le faci toate câte sunt:îți place,te ajută să pari mai mare,ești rebelă,vrei să te ucizi lent,ești loial cuiva,te răzbuni,ai fost acceptat de un grup,îți dă o pauză și câte și mai câte.Uită-le pentru o vreme pentru că sunt doar vorbe ușoare și clișee.Pe acestea le-am învățat. Cum s-a întâmplat că ai ajuns să faci același lucru zi de zi,de mai multe ori în fiecare zi,cu plăcere și teamă în același timp,acoperit de vină și de rușine,blamat iar acum îți dorești atît de mult să scapi.Sau să te lași.

Nu îți propune să renunți la viciu.El va simți ce îi pregătești și te va condamna aspru,ca orice ființă speriată.Ia-l partener atunci când vii la cabinetul de psihoterapie pentru ca amândoi aveți o poveste de spus,o poveste în care amândoi sunteți protagoniști.

images

Psihoterapia pentru adicții este frumoasă dar cu adevărat o provocare.Depinde de fiecare specialist în ce mod conduce întâlnirile și ce convingeri are față de renunțarea la un obicei nedorit.Vorbim,în esență,despre consumul a ceva și lucrăm pentru conștientizare și schimbare.Schimbare spre binele tău!

psihoterapeut Ana-Aurelia Băianu

Willing cabinet de psihoterapie

 

Share This