Daca ai ratat Conferintele Daniel Siegel sau daca ai fost in sala si iti doresti o actualizare a principalelor idei expuse la eveniment,te invit sa parcurgi articolele ce urmeaza caci am conspectat eu pentru tine cateva lucruri frumoase si interesante.sa iti fie de folos!

Parintii sunt responsabili de modelarea creierului copiilor lor. Alaturi de genetica ( ce da trasaturile de temperament) influenta parintilor da modul de functionare a mintii/a gandirii copilului. Tocmai de aceea e nevoie sa ai o prezenta constienta in viata copiilor tai.
Nu conteaza ce ti se intammpla in viata ci sensul pe care il dai pentru ceea ce ai vazut sau ti s-a facut! Cel mai bun predictor pentru educatia fiului tau este nu ceea ce ti s-a intamplat cand erai copil la randul tau ci imaginea si sensul pe care tu le-ai dat acelor evenimente!
Ce se intampla in creierul parintelui intre a da un sens intamplarilor si a nu le da nici un sens. Cautam si am inceput sa gasim explicatii stiintifice pentru transformarile din creier. Sa aflam ce modificari apar in mintea parintelui in legatura cu propria sa viata ca si copil. Aici e baza atasamentului securizant al copilului nostru fata de parinte.
Cam aceasta este esenta psihoterapiei: sa ii conduci pe oameni sa dea un sens vietii lor. Atentie! Nu schimbam realitatea ci ii dam un sens, un nou inteles!
Deci e o diferenta intre a-i povesti si explica copilului tau despre copilaria ta. „stii,cand eram copil am fost batut si am suferit de foame si TU ar trebui sa imi fii recunoscator pentru asta!” Nu! E vorba despre cum iti explici tu tie despre viata! Tie insuti!
De ce nu fac oamenii schimbarea? De ce nu se intereseaza despre teoria atasamentului? O parte dintre ei, cam o jumatate, nu vor, nu le pasa. Cealalta jumatate se teme!
Schimbarea TA ca adult va duce la oferirea catre copilul tu a unui mediu de crestere sanatos.
E greu sa explorezi si sa afli ce faci. E greu sa schimbi modul in care faci educatie exact asa cum ai invatat sa o faci de la parintii tai. Tocmai de aceea e nevoie sa ai ajutor specializat! Intelege ca schimbarea perceptiei asupra trecutului va ajuta creierul sa isi modifice modul de functionare. Va trebui sa ai respect fata de tine, sa dormi (caci creierul se modifica in timpul somnului), sa faci lucruri schimbate in mod concret, sa mananci foarte bine, sa ai grija de tine caci urmeaza un proces greu!

Daniel Siegel Bucuresti 27 oct 2014

Share This