DA UN SENS VIETII TALE!

Exemplu: De ce o mama si-ar teroriza copiii in fiecare dimineatta? Nu are sens logic, dar poate schimba asta readucand amintirea implicita si spunand ca ii pare tare rau si adresandu-i-se copilului cerandu-si scuze. Marea majoritate a parintilor se prefac ca nu s-a intamplat. Ce am facut a fost gresit. A fost gresit fata de tine. Voi repara asta!
Vestea buna e ca se poate repara! Daca nu am o problema atunci nu pot rezolva!
Modelul MAINII pentru reprezentarea si intelegerea functionarii creierului uman
Momentul conceptiei arata ca fiecare fiinta e jumatate din mama si jumatate din tata. Se combina si incepe diviziunea. Apare o diferentiere intre celulele din interior si cele din exterior. Chiar aici se afla diferientierea creierului uman. Stratul exterior se retrage in interior, invaginarea, si tubul neuronal ce va deveni maduva osoasa va fi in interiorul embrionului. Adica toti neuronii apar ca fiind celulele pielii,a cele celule ce sunt pelicula dintre lumea interioara si cea exterioara, neuronii sunt pur si simplu celule de piele care proceseaza legatura noastra cu exteriorul. Relatia interior-exterior exact asa cum face si pielea noastra.
Un parinte il va ajuta pe copil sa intre in contact cu ceea ce se intampla in lumea lui interioara si sa reflecte in exterior.
Genele–inca din pantece anumite lucruri se pot intampla si care sa pericliteze ceea ce se intampla in sarcina (fumat,alcool,heroina). E important sa iei vitamine in timpul sarcinii ( relatia cu autismul). Copilul va avea experiente in pantece, copilul isi va aminti sunetul batailor inimii mamei, muzica pe care o asculta etc.
Legatura intre neuroni se face prin axoni iar un complex de neurotransmitatori chimici sa va dezvolta ca  sa transmita informatii catre dendritele neuronului urmator. Experientele fac ca aceste conexiuni intre neuroni sa fie puternice si, mai mult, sa se inmulteasca legaturile.
Genele sunt in neuron si, in functie de experiente, putem activa diferit aceste gene. Astfel schimba experientele creierul.
Aceste gene se transmit mai departe catre copiii nostri! Un copil e in burta si mama e inchisa pe timp de razboi. Atunci tu,ca si copilul ei, vei avea genele unei femei care e prizoniera de razboi.
Cum putem schima ceva ce  persoana a mostenit genetic in urma experietelor parintilor sau stramosilor lor? Nu stim inca….dar speram ca oamenii de stiinta sa descopere.
Informatiile epigenetice
Se refera la aspectele experientelor stramosilor nostri la scara ampla ( sclavie in SUA, comunism in Romania, Africa de sud portaid).
Zona limbica- responsabila de motivatie, percepe emotii, upraising (evaluarea sensului pe care il dai la ceea ce se intampla), memorare (felul in care memoria implicita functioneaza).
Hipocampus – e integrator al memoriei implicite. De exemplu in adolescenta se formeaza identitatea si se dezvolta aceasta parte a creierului.
Atasamentul isi are lacasul tot aici ( cei 4 s,seen,soothe,safe,save). In adolescenta se schimba sistemul limbic si de aceea adolescentul se intoarce catre gasca de aceeasi varsta cu el. Noi, ca si mamifere, avem nevoie de turma, de grup pentru a functiona. Alte mamifere au nevoie de 2-3 zile pentru a deveni independenti de parinti. Omului ii ia mult mai mult, zeci de ani pana cand invata cum sa fie independent. Omul e o fiinta extraordinar de sociala si de inteligenta. Alte mamifare nu ar putea face acest lucru, a fi impreuna in ordine si armonie in contextul pe care il numim SCOALA.
Cortexul
E o structura de 6 straturi de celule, foarte sutire.Ele sunt responsabile de construirea hartilor. Daca iti spun Dambovita deja iti vine in minte imaginea raului,intamplari pe care le-ai avut pe malul apei.
Cortexul prefrontal
Functiile vor fi modelate de catre parinti.cuvantul ideal este INTEGRARE. CE FACE UN CREIER SANATOS? iNTEGRAREA IN CREIER IL AJUTA SA FIE SANATOS, SA FUNCTIONEZE ASA CUM TREBUIE!
EX DE INTTEGRARE_DIFERIENTIERE
EMISFERA STG E DIF DE EMISFERA DR. E NEVOIE CA ELE SA FIE SEPARATE SI LEGATE prin corpus colosum. Daca ai probleme serioase de atasament aceasta parte organizata a creierului are probleme serioase. Hipocampusul ii permite informatiei sa fie integrrata in memoria explicita. Se intampla ca si aceasta zona sa fie subdezvoltata. Cortexul prefrontal aduce informatii din corp si creeaza harti despre mintile altor oameni.

Share This