Repetand  un continut de mai multe ori vom reusi sa ne insusim informatiile respective. Un bebelus va arunca de zeci de ori mingea pe jos pana va intelege ca obiectele rotunde se rostogolesc, ca mingea sare, ca un obstacol va impiedica rotirea. Scolarii din clasele primare repeta in fiecare zi a anului scolar tabla inmultirii.

Parintele va face educatie repetand o informatie pe care isi doreste sa o asimileze copilul sau. „”Stai cu spatele drept!””, „”Spala-te pe maini cand intri in casa!”” sunt replici pe care o mama le spune de mai multe ori intr-o singura zi.

Fara perseverenta nu vom reusi sa finalizam demersul educational. Daca i-am spus fiului meu un cuvant nou pentru el va trebui sa il repet pana ce micutul il va retine.

Calitatea unui parinte de a fi perseverent se dovedeste foarte utila si in stabilirea regulilor si a limitelor. Spre exemplu, daca i-am interzis copilului sa manance dulciuri, nu vom face nici o exceptie de la regula, chiar daca fiica noastra a luat premiul intai sau este foarte deprimata.

Autor: psiholog  Iasi Ana-Aurelia Baianu

Share This