Sunt importante desenele pe peretii din camera copilului?

Studiile psihologice indica faptul ca decorarea peretilor reprezinta un plus deosebit de important in educarea si, implicit, dezvoltarea inteligentei copiilor nostri.

Ce avantaje prezinta pictura pe pereti?

    1. stimuleaza imaginatia. Copilul se va intreba unde merg piticii purtand in maini lampile si tarnacoapele, care este povestea lor si ce nume poarta fiecare dintre ei.
    2. elementele desenelor reprezinta stimuli vizuali pentru micuti atat prin culoare cat si prin forma si continutul lor. Privirea se va plimba dintr-un colt in altul si va indemna gandirea sa faca multiple conexiuni.”Ce culoare are?”, „Este mare sau este mica?”, „Ce gust are portocala?”, „Cate stelute sunt pe tavan?”, „Arata toate desenele care au forma ovala!”.
    3. Au un scop decorativ.
    4. desenele de pe pereti pot fi folosite ca material didactic. Astfel vom invata culorile. Ne vom dezvolta limbajul raspunzand la intrebari de tipul: „Ce este aceasta?”

Aici sunt lucrurile tale!””=>””Aici faci tu ordine””=>””Spatiul acesta te defineste pe tine ca si copil!””.

Care este riscul desenelor mult prea incarcate?

Peretii decorati in exces pot obosi privirea micutului. Prea multi stimuli se vor umbri unii pe altii si isi vor pierde rolul educativ si deconectant. O camera incarcata va deveni apasatoare daca nu chiar obositoare! Culorile prea intense vor provoca excitatie si iritabilitate. Rosul sau portocaliul vor fi folosite cu moderatie in asa fel incat sa stimuleze fara a agita si enerva copilul.

Cum alegem subiectele?

In primul rand vom afla varsta copilului. Este de la sine inteles faptul ca tema povestilor cu Mica Sirena sau cu Mickey Mouse nu isi au locul in camera unui elev la gimnaziu!

Un alt criteriu important este sexul copiilor. Anumite subiecte le preocupa pe fetite si altele pe baieti.

Ne orientam si in functie de culoarea dominanta a mobilierului si a varului folosit pe pereti. Intr-o camera roz, magnoliile si ingerasii diafani pot pluti in voie, in timp ce intr-o incapere predominant albastra putem desena in voie masini sau panselute.

Daca avem un copil mai mare este bine sa ne consultam cu acesta si sa incercam sa ii respectam preferintele pentru o anumita culoare sau pentru o tema.

Decorarea peretilor este bine sa respecte o tematica. Din fericire paleta este deosebit de larga si avem de unde sa alegem si sa ne inspiram: animalele salbatice, animalele domestice, fructele, legumele, anotimpurile, lumea subacvatica, ingerasi, printese, soldati, flori si cate si mai cate.

Desenele este bine sa fie unitare si sa creeze o poveste. In acest mod vor relaxa si vor incanta privirea si sufletul copilului. Atunci cand personajele par a fi legate intre ele este mai usor pentru cel mic sa isi imagineze o poveste. Ii vom construi o lume in care sa ii faca placere sa traiasca si sa se joace.

De multe ori adultii aleg teme care le-ar face lor placere si pe care si le-ar fi dorit cand erau copii. Este timpul sa ne concentram asupra nevoilor si asupra fericirii celui mic. Ce i-ar placea lui sa vada de jur-imprejur seara, inainte de culcare si dimineata, cand se trezeste?

Autor : psiholog Iasi Ana-Aurelia Baianu

Share This