Problemele mele apar din faptul ca sunt neinteles.Ii povestesc sotiei mele despre ceea ce mi se intampla la serviciu,stie conditiile de acolo si tot nu pare sa ma inteleaga.Parca as vorbi singur sau fara nici un rost.

Randurile pe care vi le dedic astazi am hotarat sa fie cat mai sincere cu putinta.Voi incepe prin a va marturisi faptul ca actul intelegerii nu exista in realitate,cu alte cuvinte,dorinta dumneavoastra nu poate fi indeplinita.O persoana nu poate sa inteleaga o alta persoana chiar daca in limbajul nostru cotidian exista aceasta expresie care pare sa aduca alinare si insotire. Daca unui prieten i-a murit mama de curand nu pot sa ii marturisesc intelegerea mea fata de ceea ce simte si gandeste el deoarece nu am trecut prin experienta lui.Si chiar daca mi-as fi pierdut eu insumi mama,am avut experienta mortii mamei mele iar nu a mamei lui.Noi suntem persoane diferite,cu ganduri,emotii si reactii diferite.Pot banui si imi pot imagina ce simti intr-un anumit moment dar nu te pot intelege intr-o perfecta armonie si empatie. Realizabila este o apropiere foarte mare,acordarea unui sprijin fie el fizic,fie emotional,in baza relatarilor celui care are nevoie sa fie inteles.Daca este important pentru dumneavoastra ca sotia sa inteleaga in ce conditii lucrati si care sunt provocarile pe care le intampinati,atunci este nevoie sa ii furnizati cat mai multe detalii.Am intalnit companii care ofera ocazia partenerilor de a veni la bordul vaporului pe care lucreaza sotii pentru una sau doua saptamani. In felul acesta jumatatea care sta la vatra de obicei poate experimenta indeaproape ceea ce traiti in timpul serviciului.

images (9)
Cum veti sti ca ea va intelege? Ce va spune? Ce va face? Raspunsul la aceste intrebari va va ajuta sa va clarificati asteptarile si sa fiti deschis atunci cand veti primi din partea ei reactii pozitive,care sa confirme intelegerea ei. Tin neaparat sa mentionez faptul ca raspunsul “voi simti cand ma va intelege” nu il luam in considerare!
Va invit sa fiti cat se poate de clar si de punctual atunci cand va doriti si va asteptati ca celalalt partener sa faca ori sa ofere ceva.In caz contrar,fiecare va auzi ce va dori sau ce va putea si reactiile vor fi prin raportare la aceasta.

Autor Psihoterapeut Ana-Aurelia Baianu

Share This