Despre moștenirea transgenerațională | Willing

Despre moștenirea transgenerațională

Pornim de la ideea autorului Mark Wolynn, care spune că: “Deși oamenii primesc o îngrijire parentală susținătoare în primul an de viață, rămânem în continuare destinatarii stresului pe care părinții noștri l-au trăit înainte ca noi să fim concepuți.”

Ne confruntăm de-a lungul vieții cu anumite frici și trăiri pe care nu reușim să le înțelegem decât dacă avem înțelepciunea de a privi în trecut, la experiențele părinților și bunicilor noștri. Este cunoscut faptul că putem moșteni anumite comportamente de la părinții noștri sau de la anumite rude, însă este mai puțin cunoscut acest aspect de moștenire a gândurilor, trăirilor și temerilor.

Pe lângă bagajul genetic pe care îl moștenim de la strămoșii noștri, ne “procopsim” și cu un bagaj psihic.
Noi, oamenii deținem o memorie celulară ce transmite informații despre traumele suferite în copilărie, sau chiar înainte de naștere sau transferate de la antecesori.
Traumele se pot transfera de la strămoșii din familie împreună cu diferite secrete de familie.

Este posibil să te confrunți cu o anumită teamă sau cu o depresie și să nu înțelegi motivele care stau în spatele acestor stări. Există posibilitatea ca acestea să-ți fie transmise de la o rudă. În acest caz, soluția ar fi să descoși informații din trecutul familiei tale: părinți, bunici, străbunici, mătuși și unchi.

Mark Wolynn în cartea Povestea ta a început demult spunea următoarele: “Ceea ce am învățat din propria mea experiență, formare și practică clinică este că răspunsul poate să nu se afle atât în povestea noastră proprie, cât în poveștile părinților, bunicilor și chiar ale străbunicilor noștri. (…) Cercetările științifice ne spun și ele că efectele traumelor pot trece de la o generație la următoarea. (…) Durerea nu întotdeauna se dizolvă de la sine sau se diminuează cu timpul. Chiar dacă persoana care a suferit trauma originară a murit, chiar dacă povestea lui sau a ei rămâne scufundată în ani și ani de tăcere, fragmente de experiență de viață, amintirea și senzațiile corpului pot rămâne vii.”

Tema aceasta este extrem de profundă și puțin dezvoltată în studiile de specialitate. Este deosebit de important să-ți cunoști familia și membrii acesteia. Îți poți descoperi sinele prin intermediul cunoașterii amănunțite a membrilor familiei și a relațiilor existente între ei.

Pentru a decoda trecutul este necesar să întocmești o genogramă.

Genograma este un instrument de evaluare a structurii și funcționalității unei familii, o culegere de informații cu privire la date de naștere, căsătorie, divorț sau deces, locul unde au trăit și diferite grade de rudenie ale ascendenților și descendenților.
În spatele genogramei este o muncă destul de consistentă, dat fiind faptul că, pentru a fi cât mai exactă, aceasta trebuie să se facă pentru o perioadă de cel puțin patru generații.

Te poți cunoaște cu adevărat doar dacă faci săpături în trecut și o muncă serioasă de documentare. Secretele ascunse din trecutul strămoșilor ne influențează transgenerational. De multe ori acestea ne împovărează și pun piedici în calea dezvoltării noastre, fie pe plan personal, fie pe plan profesional.

Pentru a ne descătușa de aceste influențe trebuie să descoperim cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Doar așa vom putea fi liberi în drumul către viață.

Dacă îți dorești să afli mai multe despre tine, să faci o incursiune în istoria personală, înscrie-te la programul Be the Best You, ediția a III-a, organizat de Willing. Vei afla despre tine lucruri la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Share This