Egoismul,un păcat? | Willing

Încă din copilărie suntem educați să fim altruiști, generoși dar din dorința de a fi mai buni uităm de noi și ușor- ușor observăm că se instalează frustrarea şi că nu mai avem timp pentru noi şi pentru plăcerile noastre.

Înainte de a-i iubi pe ceilalți trebuie să ne iubim pe noi înșine. Dacă noi nu ne iubim cum ar putea să ne iubească ceilalți? Dacă noi nu suntem mândri de noi cum să ne aprecieze ei?

În concepția mea, a fi egoist nu înseamnă „a călca peste cadavre” și a nu ține cont de interesele celorlalți ci doar, în graba și în încercarea de a-i mulțumi pe cei din jurul nostru, să ne păstrăm puțin timp și pentru noi și sufletul nostru. Uneori, în psihologie, cuvântul egoism este asociat sintagmei iubire de sine. Iubirea de sine înseamnă a-ți asculta propriile nevoi.

index 1

Foarte mulți oameni consideră egoismul un păcat, un viciu, dar ce este oare mai important decât încercarea de a te cunoaște mai bine, de a nu deveni frustrat  și de a fi atent la nevoile tale?A-ți acorda timp pentru tine și pentru pasiunile tale nu e un păcat!

Egoismul moderat e o protejare legitimă şi izvorăște din instinctul de autoapărare. Este normal să-ți aperi interesele.Dacă însă nu ții cont de interesele celorlalți, atunci devii egoist în adevăratul sens al cuvântului.

images

Trebuie să învăţăm să fim egoişti şi din când în când să ne oprim din agitaţia zilnică  şi să ne analizăm priorităţile, nevoile, sa ne acordăm timp nouă ca si cum am gâandi că suntem cea mai importantă fiinţă. Dacă noi vom deveni fustraţi, aceasta frustrare se va răsfrânge şi în jurul nostru afectându-ne relaţiile cu cei dragi.

Psihologul Christophe Andre afirma în cartea sa “Arta fericirii” că “egoismul e o formă de supraviețuire. Deși se spune că egoiștii sunt mari nefericiți, eu cred că, uneori, o formă temperată de privire către propria ființă este necesară, utilă și chiar obligatorie autoprotecției, carierei,propriilor interese. Țineți cont de instinct căci el contribuie la supraviețuire”.

Haideți să urmăm sfatul acestui psiholog și să învățăm să devenim egoiști!

Roxana

Autor    Roxana Munteanu

stagiar in cadrul Willing cabinet de psihoterapie
studentă a Facultății de Psihologie și Științele Educației – Universitatea “Petre Andrei” Iași
licențiată în Științe Juridice
master Managementul Organizațional și al Resurselor Umane
formator acrediatat CNFPA, formator prim ajutor
Motto: ” Să te schimbi pe tine însuți este mult mai dificil decât să schimbi lumea înconjurătoare…”

 

Share This