Experienta sofatului aduce relaxarea la volan

Ana Aurelia Baianu

Psihoterapeut, willing.ro

Vlad V., din Piatra Neamt: Conduc mult, chiar foarte mult. Ma ingrijoreaza faptul ca imi pierd concentrarea la volan si nu-mi amintesc cand am trecut prin sate si orase.

Cu siguranta sunteti un sofer cu experienta. De-a lungul timpului, v-ati perfectionat deprinderea de a conduce masina, iar toate miscarile pe care trebuie sa le faca un conducator auto au devenit acte automate. Asta inseamna ca nu mai este nevoie ca mintea constienta sa le controleze. Atunci, ea ramane libera sa fie ocupata cu altceva, cel mai probabil cu ganduri si intrebari care cer asezare si raspunsuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainile si picioarele stiu singure ce au de facut, urechile aud acelasi zgomot repetitiv si linistitor al motorului, iar ochii au in fata lor imagini monotone reprezentand copaci aliniati unul dupa altul si alergand pe langa masini si linii albe ce se scurg unele langa altele pe sub roti. Repetitia da siguranta si confort, induce relaxarea si o frumoasa transa hipnotica. Acum este momentul in care mintea inconstienta scoate la suprafata framantari ori amintiri. Ni se intampla tuturor chiar si de mai multe ori in aceeasi zi, fie ca ne aflam la volan, fie ca citim o carte.

In timpul transei hipnotice scade considerabil sensibilitatea la stimulii perturbatori externi. Se poate sa nu auzim telefonul care suna chiar langa urechea noastra sau sa nu vedem tablitele cu numele localitatilor prin care trecem.

Starea obtinuta prin autohipnoza (caci despre aceasta este vorba) este una de veghe, nu de somn. Pentru ca principalul cadru este conducerea autovehiculului, mintea va raspunde tuturor acelor semnale care tin de siguranta. Se poate sa nu vedeti stolul de berze, dar veti pune o frana brusca daca un animal sau un om se vor afla pe carosabil. Pentru linistea dvs., va invit sa formulati cu glas tare cateva dintre reperele de urmat in scopul evitarii accidentelor. In acest fel ii veti transmite comenzi mintii constiente si ii veti clarifica ordinea stimulilor extrem de importanti la care sa raspunda imediat ce i-a primit. Verbalizarea aduce un plus de constientizare si de clarificare.

Problemele pe care le intalniti in viata dvs. isi cer rezolvarea si nu tin cont de programul de lucru. Se considera a fi cea mai mare prioritate si tocmai de aceea pun stapanire imediat pe minte si diminueaza starea de concentrare si de reactie la ceea ce vine din exterior. De acum puteti alege sa le acordati timpul cuvenit inainte de a pleca in calatorie sau sa negociati cu ele si sa obtineti amanare pentru cand va veti intoarce.

Share This