Feminismul ne da afara din bucatarie | Willing

Feminismul ne da afara din bucatarie

Barbatii gatesc mai bine decat femeile?

   Pentru ca traiesc in acest secol si pentru ca vreau sa il prind si pe urmatorul invat sa ma organizez mai bine si sa economisesc energie. Am devenit feminista si am obtinut drepturi egale cu o umbra de barbat. Mai intai i-am imbracat pantalonii. As fi vrut sa ii dau in schimb fusta mea but he said no, no, no. Dupa aceea am iesit din bucatarie. Cat am putut eu de repede! Am fugit pana la supermarket si am scotocit printre rafturi dupa supa la plic, paste gata facute, orez prefiert si amestecuri de legume congelate. Am cumparat un sos care da gust mancarii si niste foi de placinta pentru desert. Adio gatitului! Am pregatit in zece minute ceea ce bunica facea intr-o zi intreaga. Aveam mai mult timp pentru mine. Vroiam sa slabesc si sa am mainile bine ingrijite. Si am reusit! Barbatul de langa mine ma sfideaza mereu prajind cu maiestrie oua si cartofi pe care chiar el i-a curatat! Cateodata se intrece pe el insusi facand o omleta delicioasa. Si ceai stie sa faca. Dar eu m-am hotarat: nu imi place mirosul de mancare in parul meu si nici varicele pe care le-as putea capata stand prea mult in picioare. Usor-usor, barbatul a devenit un bucatar mult mai bun decat mine. Ciudat este faptul ca aceasta competitie pierduta nu ma deranjeaza deloc. Ma mandresc cu infrangerea mea pentru ca sunt o feminista.

            Vad din ce in ce mai multi barbati care se simt relaxati in bucatarie. Isi pun muzica, un sort si pasesc in alta lume. Cunosc din ce in ce mai multe femei carora le place sa manance ceea ce gatesc prietenii lor. Iar acest lucru ma intristeaza. S-ar putea ingrasa…

images (18)

            Si totusi, daca ar fi sa va asezati la o masa pe care sunt felurite mancaruri, cum v-ati da seama care sunt pregatite de un bucatar si care de o bucatareasa? Ei bine, femeile folosesc mirodeniile intr-un mod mai subtil, gatind pentru a hrani sufletul si stomacul. Barbatii sunt mai competitivi si se dau peste cap sa impresioneze. Femeile incearca sa gateasca in modul traditional al bunicii pe cand barbatii sunt mai inovativi ( oare pentru ca nu au stat niciodata langa bunicile lor?). Bucataresele aleg sa prajeasca mai bine carnea alba si pe cea de porc iar barbatii se dau in vant dupa carnea rosie…si in sange. Femeile raman fidele retetei. Bucatarii nu au rabdare sa citeasca indicatiile si improvizeaza. Ele gatesc cu sufletul, ei cu mintea si cu testosteronul.

            Modul in care taie ingredientele, amestecul de mirodenii si timpul in care este pregatita masa nu tin doar de sexul celui care face mancarea. La fel de importante sunt educatia si personalitatea. Si istoria! Femeile au gatit mult mai bine in casele lor pe cand barbatii au excelat la serviciu, in restaurante. Sa fie acesta un pas discriminator din partea patronilor care angajeaza in special barbati?

Autor Ana-Aurelia Băianu psiholog iasi

Share This