Fiinţa umană – o casă de oaspeţi

Fiinţa umană este o casă de oaspeţi.
În fiecare dimineaţă ea găzduieşte un nou oaspete: bucuria sau tristeţea, mulţumirea sau îndoiala, melancolia sau curajul. Emoţiile şi sentimentele tale sunt oaspeţii tăi.
Unii vin ca oaspeţi aşteptaţi, alţii sunt vizitatori neaşteptaţi. Cehov spunea că în general, oamenii se simt mult mai sinceri şi mai bine dispuşi când se grăbesc să se despartă de oaspeţii lor, decât atunci când îi întâmpină. Tu însă primeşte-i deschis şi tratează-i respectuos pe fiecare în parte, ca şi cum fiecare ar avea un mesaj pentru tine. Şi cu adevărat, fiecare emoţie are un mesaj pentru tine.
Unii oaspeţi vin să te revadă după o perioadă lungă de absenţă, alţii vin pe la tine foarte des, ca o vecină dragă, alţii vin doar la unele ocazii importante sau deosebite. Cert este că fiecare oaspete îţi aduce ceva, nu-i aşa? Iar dacă nu îţi aduce întotdeauna un anume lucru, atunci se aduce pe sine însuşi, ca dar, întotdeauna. Tu invită-i înăuntru şi fii recunoscător pentru oricine soseşte la uşa ta, căci fiecare a fost trimis ca un ghid.

Welcome

Priveşte-i cu ochii curaţi ai unui copil care vede lumea pentru prima dată, ascultă-i cu urechile care disting în mod rafinat nenumăratele tipuri de muzică, miră-te şi simte ceea ce-ţi transmit, fiecare din ei. Discută cu oaspeţii tăi, întreabă-i despre viaţa lor şi adu-ţi aminte de ultima dată când te-au vizitat. Când te-a vizitat ultima dată bucuria? Dar melancolia?
Probabil vei descoperi că pe unii ai ajuns să-i cunoşti atât de bine, în timp ce pe alţii îi simţi ca fiindu-ţi străini. Când ai avut ultima dată un moment de groază?
Puţini dintre oaspeţi vor veni singuri. De obicei, atunci când bat la uşa ta, ei sunt însoţiţi. Doar de câte ori ţi s-a întâmplat ca o bucurie să fie însoţită de o împlinire, poate şi de curaj, de uimire? Sau de câte ori o întristare a venit împreună cu o deznădejde?

Guest Blogging
Pe unii poate îi vei suporta cu greu, cu alţii vei vrea să rămâi o viaţă întreagă. Oricât vei încerca să-i implori să rămână, ei vor trebui să plece, deşi unii vor sta mai mult, alţii – mai puţin. Unii oaspeţi s-ar putea să ţi se pară că vin ca să-ţi dărâme casa, doar pentru că îţi vor lăsa praf şi pulbere în urma lor, când, de fapt, ei trebuie să “repare” ceva. Dar asta nu o vei afla decât mai târziu, de aceea încearcă să-i tratezi cu răbdare.
Tu ce oaspeţi ai avut astăzi?

“Emoţiile au învăţat omenirea să raţioneze.” Vauvenargues

AnnaRiautor psiholog Ana Rîciu
Masterand Terapii de Cuplu şi Familie
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Iaşi
Stagiar in cadrul Willing cabinet de psihoterapie

Share This