Astăzi, drag cititor, îţi propun un exerciţiu de imaginaţie, o călătorie în interiorul, dar şi în exteriorul tău. Astăzi îţi propun să te priveşti ca pe o minune în această lume şi să fii regizorul unui film. Un film despre care ai putea spune că l-ai văzut de atâtea ori şi în acelaşi timp, că nu l-ai văzut vreodată. Un film unic şi deosebit, căci este vorba despre filmul vieţii tale.
Ce-l face să fie unic este faptul că e un film neterminat, este în continuă desfăşurare, noi şi noi scene se scriu cu fiecare zi, cu fiecare oră, cu fiecare personaj…
Tu doar priveşte-l. Ce titlu ai da filmului vieţii tale? Un cuvânt, un nume, o metaforă?
Când a început filmul: poate în copilăria ta, poate în ziua în care te-ai născut, sau poate odată cu iubirea dintre părinţii tăi? Sau poate chiar încă mai devreme? Fiecare om se naşte dintr-o iubire; cunoşti iubirea din care te-ai născut?
Acum, în prezent, care sunt personajele principale în filmul vieţii tale? Cine apare mereu în prim plan în acest film? Şi care sunt personajele secundare? Dar cele episodice? Observă distribuţia din prezent a filmului, dar şi cea din episoadele anterioare. Întrucât filmul nu este terminat, deci este în desfăşurare, probabil urmează să apară noi personaje în viaţa ta care vor deveni fie principale, fie secundare, sau episodice. O istorioară plină de tâlc spune că cea mai importantă persoană din viaţa ta este cea care se află în momentul respectiv lângă tine, iar cel mai important moment din viaţa ta este cel prezent, adică momentul “acum”.
Există scene care nu-ţi doreşti să facă parte din acest film? Sau poate ai vrea să adaugi noi scene?
Ascultă filmul vieţii tale. Ce ai putea spune despre coloana sa sonoră? Este o melodie lentă sau dinamică, veche sau modernă? Auzi sunete joase sau înalte? Ascultă şi descoperă adevărata muzică a filmului, în sunetele naturii: în ciripitul păsărilor – primăvara, în susurul ploii – vara, în foşnetul frunzelor – toamna şi în liniştea ninsorii – iarna.
Care este atmosfera din filmul vieţii tale? Simte-l. Şi descoperă că poate atmosfera se schimbă în funcţie de timp, spre exemplu, ziua şi noaptea, sau de ciclicitatea anotimpurilor, care se perindă în viaţa ta găsindu-te de fiecare dată într-o altă stare, de fiecare dată – nouă.
Priveşte din nou filmul vieţii tale. Unde se desfăşoară acesta, care sunt locaţiile în care se filmează scenele? Probabil vei descoperi că oriunde îţi plimbi paşii, pe orice tărâm pe care îl ating picioarele tale, fie el apropiat sau îndepărtat.
Care este decorul filmului vieţii tale? Sunt oare chipurile vii ale oamenilor care-ţi înfrumuseţează atât de minunat viaţa?
Care este povestea filmului? Este oare povestea devenirii unei fiinţe, o devenire în continuă desfăşurare? O istorie care povesteşte minunea fiinţării, de la unirea a două celule, sau chiar mai devreme, de la iubirea părinţilor tăi, până la tine, fiinţa de astăzi, aflată pe drumul împlinirii rostului în lumea aceasta.
Cărui gen aparţine filmul vieţii tale? Este o comedie sau o dramă, un film de aventură sau poate un documentar? S-ar putea să nu aparţină nici unui gen, pentru că este unic şi pentru că NU VA MAI FI VREODATĂ O ALTĂ VIAŢĂ LA FEL.
autor psiholog Ana Rîciu
Masterand Terapii de Cuplu şi de Familie
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Iaşi
Stagiar in cadrul Willing cabinet de psihoterapie