M-am gandit mult cum sa incep …am deschis o pagina de internet si am cautat cuvantul “ singuratate”. As vrea sa scriu despre singuratate, mi-am spus, dar nu despre aceasta singuratate pe care toata lumea o arata cu degetul, aceasta singuratate reprezentata de un cap plecat sau de o lacrima, singuratatea de care lumea fuge, singuratate de care scapi in zece pasi…Nu, de asta am fugit si eu o perioada, puteam sa  jur ca eu nu pot sta fara oameni, ca musai e sa am pe cineva prin jur, ca nu sunt o singuratica. Si nu sunt. Nici macar acum. Doar ca in acest moment am descoperit o singuratate minunata, o singuratate curajoasa si, cel mai frumos, o singuratate sincera.

banian

Un Singur Copac

Exista o vorba care zice “ Pana la urma toti suntem singuri”. O aud foarte rar si de obicei lumea o spune insotind-o cu un oftat sau o lacrima. Eu cred ca singuratatea e un adevar care nu ar mai fi asa crunt daca i-am oferi locul ce i se cuvine. Zicala are dreptate…sa-i dam deci dreptate, pentru ca, de fapt, in toate suntem singuri si asta e just. Cand nu mai suntem singuri cateodata e mai usor, dar nici noi nu mai suntem doar noi. E mai usor pentru ca suntem ajutati de altii cu parti din noi. E mai usor, dar asta vreau?
Vreau eu sa am grija de bucatile din mine care necesita ingrijiri, cu pretul singuratatii da, ca oare cine stie mai bine ca mine ce-i bine pentru o bucata din mine? Nimeni! Adevarul este ca la finalul zilei, dupa ce s-a culcat toata lumea, tot singur ramai.
Nu exista o nota pesimista aici, e o realitate,o sansa pentru un nou inceput, sansa de a-ti face timp sa stai cu tine, in mintea ta, in inima ta, tu cu ea. Sa vezi cum arata inima ta singura, nu cu o armata de inimi prietene, cu o inima mama si una tata si daca e cea mai norocoasa inima cu o inima sora cu ea pe nume Cati, ci doar inima ta…singura…E inalta? E grasuta? Are ochi albastri inima ta sau e blonda? Se acopera sau se deschide cand e singura? Se culca sau sta in picioare si bate tare cand colegul de banca este plecat? Ce fel de rosu e inima ta? Iti place culoarea ei? O iubesti? I-ai pus un nume?
Cand dai si altora inima ta, cand o imparti, nu-i asa ca e just sa stii ce dai? Daca nu de dragul tau, macar de dragul lor…sau invers, in functie de ce halucinatie ai despre tine.

“Singurătatea e materia primă a reflexivităţii şi a construcţiei de sine. Dumnezeu – s-a spus – e ceea ce fiecare ştie să facă cu propria sa singurătate”.” ( Andrei Plesu )

autor Raluca Bejenariu

studenta a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei Iasi

stagiar in cadrul cabinetului de psihoterapie Willing

Share This