Iertarea- o iluzie? | Willing

Cei slabi nu pot niciodata sa ierte. Iertarea e atributul celor puternici.

Mahatma Gandhi

Ni se spune foarte des ca daca am suferit o nedreptate sau un abuz din partea cuiva trebuie sa iertam acea persoana, sa lasam trecutul in spate si sa mergem mai departe. Si ca. daca vrem sa fim impacati cu noi insine si cu viata, trebuie sa ne eliberam de trecut, iar acest lucru se poate realiza numai prin iertare . Dar oare putem noi ierta cu adevarat? E suficient sa spunem “Te iert” si atat? Oare nu cumva ne amagim ca am iertat iar atunci cand ne confruntam cu o situatie asemanatoare reactionam la fel ca inainte? Atunci cand spunem “te iert” ne ducem adesea in cel mai profund loc al sufletului nostrum si un  nestiut si nebanuit sentiment de superioritate fata de cel care ne-a ranit ne cuprinde, atit de subtil incat preferam sa-l ignoram si sa-i negam existenta, in primul rind fata de noi insine…

cant forgive

Iertarea este un act nobil si puternic si presupune o foarte mare iubire in suflet, este un act creator care ne transforma din prizonierii trecutului in oameni liberi, impacati cu  trecutul si cu amintirile noastre.

Cel mai familiar loc in care invatam despre iertare, accesibil fiecaruia dintre noi inca din cea mai frageda virsta, este biserica. Acolo aflam ca pentru a accede la puterea si iubirea din sufletul nostru este obligatoriu sa trecem mai intai printr-un profund proces de iertare si impacare cu ceilalti si cu noi insine.Rugaciunea Tatal Nostru cuprinde in ea si aceasta conditie – a iertarii… Iertarea nu e un simplu proces rational, exista necesitatea constientizarii, a intelegerii necesitatii ei, insa presupune si are nevoie de o mare iubire in suflet, o capacitate de “a lasa” energiile neiubirii sa plece. Iar noi,oamenii, putem realiza aceasta cu superficialitate. De aceea, cheia spre o iertare in profunzime este, in crestinism,rugaciunea pentru ca, prin ea, sa primim puterea de a ierta complet, deplin si definitiv.

Dar ce este totusi iertarea?


Iertarea este o alegere si nu o constrangere a celui care a fost neindreptatit,o alegere de a-si vindeca ranile. Iertarea nu are loc instantaneu, ea este un proces lung si dureros de transformare si de dezvoltare personala a celui ranit. Iertarea nu inseamna uitare, ci, dimpotriva, trebuie sa recunoastem ca acel eveniment a avut loc, sa acceptam tot ceea ce traim, sa intelegem si sa incetam in a mai judeca pe cel care ne-a pricinuit durere. Iertarea nu este un dar pentru agresor, ci este o binecuvantare pentru noi insine, pentru ca noi sa ne putem bucura din nou de viata. Nimeni nu ne poate obliga sa iertam agresorul, dar fara aceasta nu putem atinge linistea profunda dinlauntrul nostru, nu putem capata si mentine pacea in interior.

Pentru ca suntem oameni, sublimi in imperfectiunea noastra, iertarea nu va veni catre noi nici repede si nici usor. Sa nu ne amagim crezand ca, prin simpla constientizare a problemei, aceasta s-a si rezolvat! Acest fapt ar insemna ca ne mintim pe noi insine, ascunzind mai adinc problema initiala. Poate ca un pas salutar il reprezinta acela, deloc usor, de a inceta sa il mai judecam pe celalalt, fie ca ne-a gresit el noua, sau noi lui.

Forgiveness-A-Powerful-Way-to-Detox-Your-System1

Lynn Ponton (2007) propune ca iertarea sa reprezinte un cadou pe care ni-l oferim noua insine. Este o oportunitate de a elibera durerea si de a avea un nou inceput.

Autoarea mentioneaza cativa pasi simpli spre iertare:

• Recunoaste-ti propria durere interioara.

• Exprima acele emotii in moduri nevatamatoare, fara a tipa sau ataca.

• Protejeaza-te de la victimizare in continuare.

• Incearca sa intelegi punctul de vedere si motivatiile persoanei care urmeaza sa fie iertata; inlocuieste mania cu compasiunea.

• Iarta-te pentru rolul tau in relatie.

• Decide daca sa ramai in relatie.

• Efectueaza actul deschis de iertare verbal sau in scris.

Intre timp, da-ti un extraplus de iubire pe masura ce te recuperezi de la prejudiciu.

Iertarea nu schimba trecutul, dar extinde viitorul. (Paul Boese)

Autor:  psiholog Ana Maria Murgulet

Masterand Terapii de Cuplu si Familie

Faculatatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei Iasi

Stagiar in cadrul Willing cabinet de psihoterapie

forgiveness

Share This