Gandul sau,mai bine,inspiratia zilei de astazi vine in urma primei zile a conferintei Zilele Institutului de la Brasov si se datoreaza interventiei lui Lars Brok,medic psihiatru si psihoterapeut olandez.
Cu siguranta profesionistii si colegii mei psihoterapeuti ( cu mine alaturi,desigur) impreuna cu persoanele care participa ca si beneficiari in procesul de psihoterapie e nevoie sa fie atat de deschisi incat sa acceada o noua treapta a colaborarii: a primi in terapie,chiar si pentru o scurta perioada de timp,un alt terapeut.Uaaaau,ce infricosator suna pentru ambele parti! Terapeutul principal poate gandi ca scaunul ii va fi puternic zdruncinat iar clientii pot crede ca noul venit e mult mai lumnat ori,dimpotriva,ca le va fi imposibil sa dezvaluie aspecte atat de intime iar si iar unor persoane pasagere.
Sensul schimbarii este unul minunat si cat se poate de benefic: se intampla ca in sistemul deja creat sa apara blocaje si toata lumea sa simta ca procesul nu mai avanseaza.Tocmai de aceea vom invita un alt profesionist care va veni la cateva intalniri impreuna cu noi si isi va oferi perspectivele,speram noi,inedite si benefice pentru schimbare.
Aceasta tehnica extinde sistemul terapeutic initial si ii schimba dinamica. Exista mai multe sanse de iesi din impas dar si de a produce schimbarea mai repede caci noul terapeut,stiind ca nu va poposi mult va indrazni sa faca lucruri mai radicala sau s numeasca ceea ce vede in mod direct.Primul terapeut va fi in continuare la conducere si centrul sistemului nou creat.Al doilea va functiona precum un satelit ce are rolul sau precis trasat clar de psihoterapeutul principal.
Raman doua aspecte de rezolvat.Primul este cel financiar deoarece o sedinta de psihoterapie cu doi terapeuti costa dublu si e nevoie de minim cinci intalniri de felul acesta. Al doilea aspect vizeaza deschiderea si pregatirea noastra ca si cultura romaneasca. Vom intelege noi,ca specialisti ca uneori ajungem la capete de drum si ca e de bun simt sa cerem ajutorul?Vor fi destul de imputerniciti clientii nostri sa solicite ei insisi lucrul cu inca un terapeut in acelasi timp intr-o singura sedinta? Vor putea clientii nostri sa pastreze in minte scopul final al procesului terapeutic in care se afla si sa fie astfel dispusi sa primeasca mai mult ajutor si calauzire?
Pana atunci,iti multumim Lars Brok si,asa cum se spune in psihoterapie,ramanem curiosi sa vedem ce se va intampla mai departe!
Psihoterapeut Ana-Aurelia Baianu