Masturbarea in perioada copilariei

Vom discuta in articolul de astazi despre fenomenul masturbarii la copii.

Cuvantul imediat asociat cu masturbarea este cel de placere.Ce ne produce placere?

  • alimentarea
  • relaxarea sfincterelor
  • tot ceea ce determina confortul fizic ( cum ar fi hainele comode, caldura)
  • sexul
  • afectivitatea

La varsta adulta, placerea poate fi produsa de recunoasterea sociala sau de o buna stare materiala. Insa, spre deosebire de adult, copilul nu are inca nici o inhibitie. El face orice pentru a gasi si pentru a obtine placerea.

De ce au parintii o reactie atat de violenta fata de masturbarea copiilor? Este greu sa asociezi inocenta angelica si un act care este apanajul maturitatii ( si care este chiar si atunci condamnat). In sens invers, un copil nu poate sa accepte ( considerand a fi scabros si nedemn) actul sexual dintre parintii sai. Situatiile sunt echivalente si cat se poate de normale.

Intrebare: Oare nu ar trebui sa ne ingrozim la fel de mult cand un copil mananca peste nevoile sale zilnice si este preocupat doar de alimentatie?

Revenind la masturbare, consideram ca parintii ar fi bine sa accepte un astfel de comportament macar o perioada de timp si anume atunci cand aceasta coincide cu varsta la care micutii isi exploreaza si isi descopera propriul corp. Putem sa incepem sa ne ingrijoram cand limitele au fost depasite si cand totul a devenit un obicei mai mult decat frecvent.

Masturbarea apare preponderent la baieti. Aceasta se explica prin faptul ca organele sexuale feminine sunt pozitionate in interiorul corpului devenind astfel mai greu accesibile.

Am citit de curand pe forum-uri si am discutat cu diversi parinti care spuneau cu mirare ca tocmai au aflat ca si copiii se masturbeaza. Unele fiinte au un erotism mai amplu si mai accentuat, altele mai slab sau mai bine ascuns si inhibat. Dar orice fiinta prezinta si manifesta din cand in cand propria sexualitate. Cum de un adult nu isi mai poate aminti despre perioada copilariei sale si despre momentele in care el insusi isi explora corpul? Uitarea aceasta este cat se poate de fireasca deoarece ne-a ajutat sa ne integram in societate si sa ne interiorizam valorile ei. Tot ceea ce ne provoaca rusine, durere si neplacere va fi uitat pentru ca noi sa mergem mai departe cu fruntea sus si cu inima deschisa.

De ce este atat de condamnat actul masturbarii? Explicatiile au in primul rand origini biblice. Religiile lumii ( nu doar crestinismul) considera actul sexual drept un mijloc de procreere. Intr-un astfel de context nu avem loc si pentru placere. Din punct de vedere social, masturbarea este condamnata deoarece este un act mult prea intim pentru a se manifesta in public. Aceasta poate speria, poate inhiba sau provoca repulsie.

Din ce cauza incepe un copil sa se masturbeze?

  • producerea placerii
  • atragerea atentiei adultului
  • descarcarea unor tensiuni acumulate ( unii devin bulimici, altii incep sa se balbaie, unii se masturbeaza)
  • cunoasterea propriului corp
  • au un model invatat ( exista barbati adulti care au dezvoltat un adevarat tic aranjandu-si mereu organele sexuale in pantaloni. Fiii lor au toate premisele sa faca intocmai la fel.)

Ce masuri putem lua atunci cand copilul nostru incepe sa se masturbeze?

  • Nu exagerati importanta gestului!Nu hiperbolizati!
  • Tot ceea ce este interzis va deveni si mai placut!
  • Daca parintii isi manifesta supararea si nervozitatea, copiii vor face si mai mult din actul interzis tocmai din dorinta de a provoca si de a obtine atentie.
  • Fara bataie! Scriitori celebri precum Mario Vargas LLosa si marchizul de Sade povestesc cum loviturile primite pe fondul excitatiei sexuale au generat perversiuni grave in viata de adult.Fara incurajari!
  • Aflati zonele erogene ale copilului dumneavoastra. In timpul baii nu insistati asupra lor. Curatati-le usor, parca in treacat.
  • Limbajul! Valorizati si alte calitati fizice sau psihice ale copilului in afara de organele lui sexuale.Multi parinti isi striga fiii folosind apelative ce denumesc doar o parte din ei, iar nu fiinta intreaga.
  • Antrenati copilul in activitati cat mai dese si cat mai complexe! Nu transformati insa un copil care se masturbeaza intr-un copilas obez. Puteti insa inscrie baietelul sau fetita la un cerc de dans, de pictura sau de limbi straine.
  • Vorbiti cu cel mic! Explicati-i ce face si ce i se intampla. Si ce i s-ar putea intampla daca exagereaza.
  • Ignorati-l sau aruncati-i, in treacat, replici sentimentale sau sugestii catre alte activitati mai interesante decat aceea pe care o desfasoara acum!
  • Consultati un medic si un psiholog! Nu il amenintati pe copil cu vizita la acestia!

Diferente de optica si de pozitie

  • Copilul se priveste doar pe sine => isi doreste obtinerea placerii => se masturbeaza oriunde si oricand.
  • Adultul a devenit o fiinta sociala => se raporteaza la ceilalti => nu face decat anumite lucruri in public => pastreaza anumite acte pentru viata privata ( defecarea, masturbarea, sexul si chiar si plansul).

Aveti rabdare! Cautati sa intelegeti ca cei mici nu fac nici o legatura constienta intre un act sexual si masturbare. Noi, adultii, suntem cei care fac aceste conexiuni si care se isterizeaza la gandul ca ingerasul nostru a sarit peste niste etape esentiale ale dezvoltarii sale. In realitate… am putea avea in fata noastra un copil care vrea sa se relaxeze, sa se detensioneze sau care cauta sa obtina atentia celor din jurul sau!

Autor: psiholog Iasi Ana-Aurelia Baianu

Share This