Un batran ajuns la varsta de 150 de ani a fost intrebat care este secretul longevitatii sale. Raspunsul? „Cumpatarea! Am facut si am mancat de toate. Dar cu masura. Nici prea mult, nici prea putin.”

Si astazi revenim invariabil la ideea potrivit careia parintele este modelul copiilor sai. Aceasta inseamna ca tot ceea ce va face adultul va fi copiat intocmai de catre copilas. Masura echilibrului va fi folosita si in educatie astfel incat lauda trebuie neaparat sa fie prezenta deoarece este o unealta deosebit de eficienta atunci cand e folosita cu moderatie. Avem nevoie si de instrumentul numit pedeapsa care insa utilizat in exces inhiba si timoreaza micutul. Cadourile sunt o recompensa frumoasa dar nu este obligatoriu ca acestea sa aiba intotdeauna un aspect material. Riscam sa ne ruinam din punct de vedere financiar si sa uitam ca tot cadouri sunt si saruturile, mangaierile si plimbarile prin parc.

Vom mai discuta despre metodele si instrumentele pe care le avem la indemana atunci cand facem educatie. Astazi am vrut sa subliniem importanta moderatiei in folosirea acestora. Din aceasta perspectiva, a face educatie se aseamana cu a face mancare: daca pui prea putina sare, supa nu va avea nici un gust iar daca exagerezi si torni prea mult din praful alb atunci mancarea va fi atat de sarata incat reteta nu va mai putea fi corectata.

Autor: psiholog Iasi Ana-Aurelia Baianu

Share This