Pentru copilasi spanac, Pentru mame mult tabac!

Ce mananca bebelusii? Ce le place si ce nu le place? Ce ar manca ei daca mamele lor le-ar da din belsug?

Dezvoltarea creierului unui bebelus este conditionata si de alimentatia pe care copilul o primeste. Creierul subnutritilor are un volum mic si rezultatele la testele de inteligenta indica o inteligenta inferioara. Ei sunt acei copii care vorbesc mai greu si care se misca lent. Cel mai important ingredient al sistemului nervos este Omega 3 sau DHA ( prescurtarea pentru acidul docosahexaenoic). Proportia ideala se gaseste in laptele matern. Iata de ce medicii recomanda atat de mult alaptarea la san! In cazul in care aceasta este greu de realizat sau imposibila trebuie sa respectam o dieta care va urma intocmai reteta naturii. Laptele praf din farmacii este creat in asa fel incat sa corespunda dietei pentru bebelusi destepti.

download (10)

Pe masura ce copiii nostri cresc trebuie sa avem in vedere sanatatea lor fizica si mentala. Iar cand vorbim despre fizic ne referim si la interiorul corpului, nu doar la piele si ochisori. Oamenii de stiinta au evidentiat anumite clase de alimente care ii ajuta pe cei mici sa devina niste adulti inteligenti si le-au numit generic “mancare pentru creier”.

Ce ii trebuie acestui organ misterios pentru a se dezvolta? In primul rand are nevoie de energie. Daca le dam copiilor sa manance fructe in loc de bomboane este nu numai un pas spre sanatate ci si unul spre o minte strafulgeratoare. Amino-acizii din peste, lactate, oua si din carnea alba vor sustine neuro-transmitatorii si astfel neuronii se vor conecta mai rapid si mai puternic unii cu altii. Cat mai mult Omega 3 din oua, lapte, seminte de tot felul si din fructele uscate vor imbunatati memoria si capacitatea de a gandi si imagina. Vitaminele si mineralele vor spori rezistenta sistemului imunitar protejand astfel creierul copilului de traume sau socuri.

Este usor sa iti propui sa schimbi viata unui copil. Mai greu este sa i-o schimbi in bine. Indiferent de ideile pe care le avem, dincolo de starea noastra materiala se afla educatia. Prin aceasta oferim un model care in mod inevitabil va fi urmat de catre micut. Si, oare, cum as putea sa ii spun unui copil ca trebuie sa manance peste daca vrea sa fie “baiat destept” iar eu sa rontai linistit niste carnaciori cu mustar? Cum v-as putea eu convinge ca apa este esentiala pentru un corp si pentru o minte sanatoasa daca ma veti vedea mereu band numai cafea si din cand in cand o bere? M-ati ignora complet, nu-i asa?

Vom uita de vechile clisee care spuneau ca nu trebuie sa ne uitam la ce fac preotul si medicul pentru ca ceea ce ne spun ei este important! Educatia are alte reguli. Ea inseamna exemple, modele, demonstratii practice. Nu le mai explicati adolescentilor cat de nociv este fumatul in timp ce savurati o tigara. Acelasi lucru trebuie sa il inteleaga parintii care vor sa le asigure copiilor lor o alimentatie sanatoasa. Daca stiti ca este atat de bun spanacul, dumneavoastra de ce nu mancati spanac?

Autor Ana-Aurelia Băianu

Share This