Prezentare in cadrul conferintei SERAF Iasi

Bun gasit la o intalnire atat de speciala si atat de incitanta prilejuita de conferinta Seraf. Sunt Ana-Aurelia Baianu,femeie,psihoterapeut,antreprenor si lista rolurilor pe care le am in fiecare zi a vietii mele poate continua.In momentul in care am fost invitata in calitate de speaker la aceasta conferinta am gandit despre nevoia mea de a ma infatisa intr-unul dintre rolurile de psiholog sau de femeie antreprenor.Dar poate ca este mai folositor pentru experienta dumneavoastra de astazi sa le imbin armonios si sa va povestesc despre antreprenoriatul in domeniul psihologiei individuale.DSC06327

Primul pas este cel al clarificarii unei viziuni coerente pentru ceea ce urmeaza sa fac si pentru cine aleg sa fiu.Experimente derulate in occident au aratat cum oamenii,fiind intrebati despre cum arata un psiholog,au raspuns ca el este un tip cu varsta de 50 de ani,barbos si imbracat mereu in costum.Intr-atat de limitativa este aceasta asteptare cu privire la persoana psihologului incat am descoperit cu stupoare anul acesta ca oamenii nu cunosc varianta feminina a cuvantului psiholog.Toti cei intrebati au raspuns ca este vorba despre cuvantul psiholoaga,in realitate limba romana are cuvantul psihologa drept forma corecta. Limitari am intalnit si atunci cand am inceput decorarea cabinetului de psihoterapie si clientii ori prietenii intrau curiosi pentru a se intinde pe canapeaua de hipnoza.Am astazi o canapea dar nu invit pe nimeni sa stea intins in timpul procesului.Cei mai multi prefera fotoliile comode.Am intampinat provocari legate de vestimentatie,am inteles ca profesorii mei erau imbracati foarte elegant,mereu cu pantalonii calcati la dunga dar ca era incomod pentru mine sa lucrez asa.Am intrebat daca sunt reguli impuse pentru vestimentatie.Raspunsul a fost nu,ne imbracam in asa fel incat sa dovedim respect fata de client si sa nu il coplesim cu opulenta noastra.Am vazut femei cu multe fuste ample si zeci de bratari zornaitoare,tinute sport sau masculinizate.Persoanele care au intrat in cabinet m-au invatat despre dorinta fiecaruia dintre noi de a intalni oameni in primul rand curati si ingrijiti.

DSC06349
A-ti construi o viziune incepe cu a enumera datele pe care le ai deja,pe care le-ai mostenit.Cauta sa afli cum ai dobandit acele criterii si verifica valabilitatea si utilitatea lor pentru tine astazi.Continua prin a te gandi cum iti doresti tu sa fii.Cum vrei sa arate spatiul tau de lucru? In acest mod vei pastra din viziunea initiala ceea ce ti se potriveste si vei elimina aspectele care nu mai corespund.Vei adauga elemente noi si personale.Rezultatul final este propriul cadru cu repere clare in care tu sa cresti,sa te manifesti si sa lucrezi.
Discutand astazi despre antreprenoriat feminin riscam sa ajungem victimele unui blocaj in calea dezvoltarii noastre. La ce va ganditi atunci cand spun om de afaceri? La un barbat,desigur…Si,pentru a contrabalansa ne pozitionam astazi de partea cealalta si ne declaram antreprenori femei.Opozitia aceasta indeamna,asa cum sugereaza insusi cuvantul,la un fel de lupta si de contracarare.Lipindu-mi pe frunte eticheta de femeie de afaceri,antreprenor feminin,risc sa devin atacatoarea barbatilor sau victima lor. Cum ar fi sa desprindeti aceasta titulatura si sa prindeti in loc ecusonul simplu si general de antreprenor de succes? Se contureaza acum o paleta larga de lucruri pe care le puteti face asemenea oricarui alt antreprenor de succes! Faceti o lista cu toate aspectele constructive pe care vi le ofera noua pozitie. Conectati-le cu exemple concrete din viata dumneavoastra sau a altora. Acum amintiti-va faptul ca sunteti femeie.Frumoasa femeie,norocoasa femeie! Ce evantai minunat de sanse si priceperi aveti in geanta.Alaturati aceasta enumerare listei initiale!
Retineti faptul ca oamenii se raporteaza la ceea ce noi le oferim si le prezentam! Daca ma intalnesc cu cineva si ii spun ca m-am ingrasat in ultima perioada,cu siguranta acea persoana imi va da crezare si se va uita cu atentie pentru a observa mai bine ceea ce probabil ca nici nu remarcase la inceput.Daca apar in lumea bussiness-ului si fac valva in jurul faptului ca sunt femeie de afaceri ii voi invita in acest mod pe ceilalti sa observe acest lucru,sa il condamne,sa se cramponeze de un minus (deoarece am ales sa il prezint ca pe un minus).
Va spun bun venit in lumea antreprenoriatului si va felicit pentru ca sunteti femei cu initiativa!

Psiholog Iasi Ana-Aurelia Baianu

 

Share This