Fiind stangaci si greoi in miscari, cei mici deseori isi varsa lapticul peste bluza, cad din picioare cand ne asteptam mai putin, nimeresc parca intentionat prin toate baltile. Nici una dintre aceste actiuni nu este intentionata. Se intampla pur si simplu pentru ca orice copil vrea sa cunoasca obiectele din jurul sau si are o mare nevoie de actiune.

Doar pentru adulti sunt importante hainutele. Copiii nu au capacitatea de a se oglindi sau de a aprecia o alta persoana in functie de hainele pe care aceasta le poarta. In lumea prichindeilor nu conteaza cum arati. Important este ceea ce simti si ce se intampla in natura  care te inconjoara.

Este atat de amuzant pentru cei mici sa se joace cu apa! Desigur ca se vor uda dar cat de multe au invatat!  Si nisipul ii va murdari  insa castelul construit este un dar minunat. Fiii nostri sunt mult mai aproape de maruntisurile din natura  decat adultii. Nu vom simti mirosul frunzelor uscate decat daca ne vom aseza jos, printre ele.

Pentru ca joaca sa fie fericita si energica hainele trebuie alese cu grija. Sa fie comode si din materiale care nu impiedica pielea sa respire.

Daca  tinem mortis ca un copil sa evite baltile pe care le intalneste in timpul plimbarilor putem inventa jocuri distractive si concursuri de tipul: “Cine ocoleste cele mai multe balti?” sau “Cine a vazut o balta si nu a calcat in ea?”.

images (14)

Este mult mai important sa avem un copil relaxat, sanatos si istet! Atunci cand a cazut pe asfalt trebuie sa ne preocupe  daca s-a ranit  si nu  starea in care sunt hainutele lui.

Copiii trebuie educati sa se spele de fiecare data cand se intorc de la joaca, sa isi schimbe hainutele cu altele curate atunci cand intra in casa, sa isi pieptene parul. Acestea sunt aspectele importante care tin de formarea unui viitor adult ingrijit si capabil sa se bucure de lumea in care a primit sansa de a trai!

Autor: Ana-Aurelia Baianu psiholog iasi

Share This