În ziua de azi aproape orice se poate obține în schimbul banilor, fie că sunt utilizați ca atare, fie că iau forma unor bunuri materiale. Banii influențează în mare măsură relațiile interumane în moduri subtile mai ales în prezent când totul se raportează la bani, aceștia reprezentând un element esențial ce pune lumea în mișcare. Fie că sunt prea mulți, fie că sunt prea puțini, ei nu aduc întotdeauna fericirea ci generează de multe ori dificultăți. În același timp în cadrul relațiilor de familie, problemele fananciare pot ascunde de multe ori conflicte ascunse, mai profunde.

familie bani

Banii și familiile

Subiectele legate de bani sunt în general considerate tabu în cadrul relațiilor sociale, motiv pentru care nu sunt abordate în mod direct. Acest lucru se întâmplă și în familii unde soții și soțiile, părinții și copiii, frații și surorile evită discuțiile clare legate de bani. Mai mult, în cupluri banii sunt folosiți adesea în lupta de putere dintre parteneri. În același timp, părinții fie nu știu cum să vorbească copiilor despre bani, când și cum să le dea acestora bani și când să îi refuze, fie soții au păreri diferite cu privire la cât ajutor financiar să ofere fiecărui copil.

Relația noastră cu banii se manifestă în moduri variate pe parcursul diferitelor etape ale ciclului de familie pe care le parcurgem. În cazul unui cuplu tânăr, de pildă, este acceptabil ca partenerii să dea vina pe părinții lor atunci când se confruntă cu probleme legate de bani, de împărtășirea afecțiunii sau de alimentație. Mai târziu însă, este necesar ca învinovățirea părinților să fie înlocuită cu un nivel crescut de maturitate și asumare a responsabilității.

Odată cu apariția primului copil în familie, relația de cuplu inițial simetrică va deveni complementară, modurile în care partenerii au nevoie unul de celălalt fiind diferite. Este perioada în care sunt necesare noi decizii și pot să apară sau să se intensifice luptele de putere. De multe ori partenerul care câștigă mai mult face uz de puterea sa financiară, neputând accepta că în cadrul unei familii există și aspecte ce nu pot fi măsurate în bani (cum ar fi timpul acordat îngrijirii copiilor, atenția, afecțiunea sau sprijinul).

Indiferent de stadiul în care se află o relație, un lucru foarte important la care e bine să fim atenți este acela de a ne abține de la a învinovăți părinții partenerului. El însuși o poate face, dar atunci când criticile vin din partea noastră chiar și în mod indirect pot da naștere conflictelor și resentimentelor.

bani2

Banii în relația părinți – copii

Cel puțin la fel de important este și modul în care părinții folosesc banii în relația cu copiii lor. Aceștia din urmă învață în familie despre valoarea banilor, despre modul în care pot fi utilizați și împărțiți cu ceilalți. Una din marile probleme este aceea că părinții uneori abuzează de puterea banilor. Crezând că aceștia pot compensa atenția, afecțiunea, ei oferă copiilor diverse jucării sau alte obiecte, ajungând apoi eventual să-i manipuleze prin retragerea sau amenințarea cu retragerea acestora în situația în care copilul nu duce la îndeplinire sarcinile solicitate în cadrul familiei. Mai mult, oferind lucruri materiale (uneori doar pentru că ei înșiși nu au avut parte de ele), părinții, fără a fi rău intenționați, ajung să creeze copiilor lor nevoi artificiale, nevoi despre care aceștia poate că nici nu aveau știință și care vor da naștere ulterior altor nevoi din ce în ce mai greu de satisfăcut.

Uneori motivele celui care oferă bani nu coincid cu percepția celui care îi primește asupra acestor motive. Cel mai frecvent, părinții dau cu generozitate, dar există și situații când ei oferă bani sau cadouri copiilor lui din alte motive sau cu alte scopuri. Astfel, banii pot fi oferiți din vinovăție (cum ar fi cazul unui tată care, considerând că și-a neglijat copiii, încearcă să-și compenseze absența cu bani) sau pot fi dați în schimbul atenției și grijii pe care părintele are nevoie să le primească de la copiii săi. Când diferențele de percepție asupra motivației oferirii banilor nu sunt clarificate ele pot avea efecte ascunse asupra relațiilor timp îndelungat.

Aceste tipuri de situații ce apar între părinți și copii în legătură cu banii ajung să creeze la copii resentimente greu de depășit, resentimente care îi mențin dependenți de părinții lor, împiedicându-i să se maturizeze și să-și continue viețile.

bani5

Ce e de făcut?

Pentru a înțelege mai bine chestiunile legate de bani în viața familiei tale și cum poți utiliza banii într-un mod înțelept, poți avea în vedere câteva aspecte:

–          Încearcă să identifici ce înseamnă banii pentru tine și familia ta, mai exact ce și cât îți dorești, care este motivul pentru care îți dorești acele lucruri, dacă îți dorești pentru tine sau pentru alții; de asemenea, încearcă să vezi cine îi este dator cui în familie sau cine și pentru ce este responsabil

–          E bine să vorbești deschis despre bani în cadrul familiei (lucru valabil și în privința altor subiecte), ceea ce crește șansele ca opinia ta să fie luată în considerare și ca dezacordurile și conflictele să fie mai ușor rezolvate.

–           Clarifică ceea ce gândești despre bani; în acest fel ai posibilitatea să afli în ce mod te comporți în legătură cu banii și cum poți folosi banii pentru a-ți îmbunătăți relațiile.

 

 

Bibliografie:

Cloé Madanes, Claudio Madanes, Semnificația secretă a banilor,

                                                         Institutul pentru Cuplu și Familie, Iași, 2012.

 

 

 

autor Magdalena Smolinschi

Masterand  Terapii de Cuplu și Familie

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației

Universitatea Al. I. Cuza Iași

Stagiar in cadrul Willing cabinet de psihoterapie

Share This