….Eu, forta, puterea si stralucirea, sunt viata! Focul si sangele, puterea de neinvins. Viu, tanar, bogat, erosul liber si triumfator.

Actiunea si pasiunea, eliberarea si asuprirea.

In Extremul Orient ROSUL evoca intensitatea, caldura, actiunea si pasiunea, culoarea tendintei expansive, rajas.

In traditiile irlandeze este intruchiparea ardorii si a navalnicei tinereti, culoare prin excelenta razboinica.

Japonia o poarta ca simbol al sinceritatii si fericirii, culoare aproape exclusiv feminina.

ROSUL este considerat stimulent universal, cu actiuni binefacatoare asupra sangelui, faciliteaza regenerarea celulara, amplifica puterea vointei si curajul.

ROSU 5

      Culoare calda, stimuleaza, excita, irita, provoaca, incita la actuine, confera senzatie de pierdere in spatiu, faciliteaza asociatiile de idei.

       Iti place ROSUL? Fara indoiala esti o persoana extrovertita si optimista, active, mereu in central atentiei. Nu-ti este frica sa-ti urmezai visele. Iubesti viata, te entuziasmezi in fata unor proiecte noi ce au legatura cu tine.

       Rabdarea iti lipseste cu desavarsire, esti impulsive si usor de enervate, enervandu-I la randul tau pe cei din jur.

Este culoarea zilei de marti, cand intram in verva, ne ajuta sa infruntam totul in forta, cu pasiune si determinare.

ROSUL – culoarea ideala de a atrage atentia asupra ta. Imbraca-te in rosu daca te duci la interviu pentru a-ti arata latura creativa, faci astfel diferenta intre tine si restul lumii. Evita-l daca simti ca esti nervoasa! Te ajuta sa te simti puternica, dominanta.

Culoarea dragostei, aprinde pasiunea in dormitor.

ROSU este culoarea cel mai usor de observant, de aceea becurile de alarma si semnele STOP sunt rosii.

Masinile ROSII sunt tinte populare printre hoti.

Albinele nu pot vedea culoarea ROSIE, insa vad toate celelalte culori intense.

ROSU 6

      In incaperile in care se foloseste sporadic ROSUL oamenii pierd sirul timpului, motiv pentru care se intalneste in cazinouri, baruri. Restaurantele utilizeaza ROSUL pentru a atrage clientii si a le stimuli apetitul.

       Combinat cu alb, ROZUL este romantic, afectiv,  simbolul unei iubiri in tacere, . Are rolul de a calma si imbuna sentimentele, disperseaza furia.

          Este alegerea perfecta daca vrei sa saruti pe cineva!

      Adori ROZUL? Tratezi lucrurile cu elegant si mult calm, astfel incat dai uneori impresia ca esti o persoana timida. De fapt esti generoasa, calma, sensibila la nevoile celor din jur, ai grija de oameni si-i protejezi. Ai o viziune pozitiva asupra vietii si crezi cu tarie ca totul va fi bine in final.

Este culoarea de duminica, atunci cand ne domolim alegerile cromatice, pastrand prospetimea si spiritual liber al ultimei zile de odihna. ROZUL ne potenteaza starea de bine, deschiderea la iubire, aventuri usoare, caldura sufleteasca. Cu totii avem nevoie sa ne incarcam psihic pentru a putea incepe o saptamana cu un bagaj emotional si mintal bun!

In amestec cu negrul, devine VISINIUL feminin, profund, misterios.

Sambata este ziua culorilor dezlantuite, adanci, care potenteaza creativitatea,  in care te poti scufunda, culoare ideala pentru descatusarea mintii, a imaginatiei si a trupului.

Este o nuanta nocturna, tainica, reprezinta misterul vietii. Rosul inchis are si o semnificatie funerara.

Ambivalenta culorii rosii a sangelui descopera doua situatii: cand este ascuns sangele este esenta vietii, varsat inseamna moarte.

VISINIUL creeaza stari de afectivitate pura, lipsita de egoism si posesivitate, confera o atmosfera de euforie afectiva, farmec si romantism.

Nuanta pura a rosului VISINIU indica puterea de transformare rapida si forta de transfigurare.

ROSUL are mai multe semnificatii: in Turcia reprezinta moartea, iar in Coasta de Fildes doliul. In partea opusa, aceasta culoare simbolizeaza bogatie si noroc in cateva regiuni din Africa si in China, masculinitate in unele tari din Europa, fiind totodata privit si ca un semn de avertizare, alerta pentru Noua Zeelanda, America, Europa, si Australia.

Rogvaiv este un proiect gandit si realizat de Manuela Pavel care va propune o serie de articole despre culori si semnificatia acestora.

Pentru ca iti plac toate culorile si pentru ca esti o femeie curioasa iti propunem Colorina,un proiect de psihoterapie de grup prin intermediul picturii.Grabeste-te! Mai sunt doar doua locuri disponibile! Te asteptam cu drag!

Autor Manuela Pavel artist plastic

             moderator in cadrul programului COLORINA

Share This