Sa bem… sa nu bem… | Willing

Despre alcool

   “Bem ceva?”, suntem deseori intrebati la masa, seara cand iesim in oras sau la petreceri. Este imposibil sa raspundem cu un refuz pentru ca am leza bunavointa celorlalti. Nimeni nu se gandeste ca am putea bea un suc sau un ceai. Nu la asta se refera cel care ne adreseaza invitatia. “ Bem ceva?” inseamna “ Bem o bere?” sau “Bem un cocktail?”.

            Termenul “alcool” este denumirea uzuala a etanolului, un lichid volatil si incolor, cu o aroma specifica, obtinut prin fermentatia zaharurilor. In articolul acesta vom denumi toate bauturile care au un continut mai mare sau mai mic de etanol cu termenul generic de “alcool”.

download (4)

            Mexicanii pregatesc o excelenta friptura de pui la cuptor cu bere neagra. In bucataria europeana se toarna deseori vin alb sau rosu peste carne din dorinta de a o mai fragezi putin. Sosurile capata savoare si eleganta atunci cand adaugam in compozitia lor putin bourbon sau whiskey. Iar cafeaua irlandeza fara scotch… ar fi de-a dreptul banala. Prajiturile cu ciocolata sunt mai gustoase daca au rom din belsug iar topingul pentru inghetata trebuie neaparat amestecat cu lichior.

            Tot in bucatarie vom gasi sticlute sau borcane mici in care plutesc radacini si frunzulite lasate la macerat intr-o solutie pe baza de alcool. Se spune ca prin acest proces se extrag substantele binefacatoare din plante. Tincturile se iau sub forma de tratament, cateva picaturi inghitite zilnic sau se asaza peste rana atunci cand dorim sa dezinfectam si sa grabim procesul de vindecare.

            Ca multe alte lichide, alcoolul are nu numai gust ci si miros. Uneori intepator, alteori dulce si aromat, parfumul cognac-ului poate sta alaturi de apa de toaleta caci ambele exprima noblete si senzualitate. Iar pentru ca veni vorba despre erotisme, imi este aproape imposibil sa nu ma inclin in fata efectului dezinhibator pe care o bautura il are asupra indragostitilor. La fel de repede insa voi blama aceasta licoare pentru felul patetic in care ucide pasiunea daca este consumata in cantitati prea mari.

images (12)

            Se poate sa ne imaginam o viata fara bauturi alcoolice dar ar fi pacat sa uitam serile in care acestea au dezlegat limbi si au facut inimile sa tresalte. Oamenii comunica mai mult si mai usor atunci cand tin un pahar in mana. Insasi invitatia de a bea ceva ascunde o chemare la dialog, la povestiri si impartasiri.

Consumatorii de bere sunt persoane insetate, carora le plac lucrurile in cantitati mari si la preturi mici. Cei care beau vin sunt deseori gurmanzi, fapt usor de inteles deoarece vinul este un acompaniament excelent pentru felurile de mancare. Vodka, gin-ul, whiskey-ul si cognac-ul sunt mult mai puternic alcoolizate. Consumul lor se face in doze mici si sunt preferate in general de barbati. Constitutiile mai robuste, barbatii corpolenti si puternici sau cei care vor sa para astfel aleg intotdeauna o “tarie” in locul bauturilor siropoase. Acestea din urma sunt perfecte pentru doamne si domnisoare. Un lichior si un vermut se beau din pahare speciale care se transforma intr-un accesoriu al tinutei curtenitoare.

Excesul de alcool sau betia despre care deseori auzim la petreceri este o nebunie voluntara dupa spusele lui Seneca. Reactiile omului incetinesc, puterea vazului scade si fugim pentru cateva ore de nefericire. Betivul cand este beat/ Ii pare ca-i imparat. (din folclor)

Chiar vroiam sa va intreb: bem ceva?

Autor Ana-Aurelia Băianu psiholog iasi

Share This