“A iubi” poate deveni sinonim in acest context al educatiei cu “a nu face rau”.
Orice parinte isi invata copiii despre diferenta dintre bine si rau, despre bunele maniere in societate si despre respect. Inainte de toate se impune intelegerea cat mai clara a ceea ce numim generic “rau”. Cum as putea evita ceva despre care nu am nici cea mai marunta informatie?
Copilul va invata ca anumite comportamente ale sale pot rani fizic sau emotional, sufleteste. Si pe el il doare cateodata trupul iar alteori sufletelul. Orice om poate sa greseasca fata de alti oameni, fata de animale sau poate sa distruga obiectele din jurul sau. Am introdus acest “poate” tocmai cu intentia de a sublinia ca suntem fiinte puternice si inzestrate , din fericire, cu discernamant si cu vointa. In educatie trebuie mereu sa facem diferenta intre actele intentionate si cele intamplatoare, fara vina. Pot arunca un pahar pe jos cu intentia de a-l sparge sau acesta imi poate aluneca printre degete iar eu sa fiu incapabil de a-l mai salva. Manualele de pedagogie vorbesc despre sanctiuni ca despre un instrument esential in corijarea comportamentelor nedorite. Tocmai de aceea vom aplica pedepse doar in cazul in care comportamentul distructiv a fost planuit si intentionat. Oricui i se poate intampla sa se impiedice, sa dea firimituri pe jos sau sa sparga un geam. Este cu totul alta situatia in care ridic o piatra si ochesc in geamul de la bucatarie!
Si in privinta sanctiunilor se impun anumite limite deoarece riscam sa ne inchidem intr-un cerc vicios care se invarte in felul urmator: copilul bate un coleg, parintele isi cearta fiul, copilul il bate si mai tare pe coleg pentru a se razbuna. Cearta nu presupune in mod obligatoriu jigniri si nici umilirea vinovatului. Etichetele de genul “copil obraznic” vor fi atat de bine asimilate de cei mici incat ei vor sfarsi prin a se conforma si a deveni niste neastamparati .
Nu uitati ca atunci cand va pedepsiti copiii sa le explicati si de ce ati facut-o iar sanctiunea sa aiba macar o mica legatura cu fapta savarsita!
Nici bataia si nici asezatul la colt nu sunt solutii inspirate.Va invit sa ne scrieti la office@willing.ro despre pedepsele pe care le folositi cu succes in educatia copilului dumneavoastra si care nu aduc umilinta micutilor.Vom publica o prezentare a sugestiilor in curand astfel incat fiecare sa fim inspirati din actiunile celorlalti parinti.
Autor: psihoterapeut Ana-Aurelia Baianu