Sa nu iti faci rau singur! | Willing

Fiecare fiinta are de parcurs un drum lung prin viata. De aceea este vital sa stie cum sa nu isi faca rau singura.

Trebuie sa ii invatam pe cei mici cum sa isi protejezeze atat trupul, cat si sufletul.

Pe masura ce se dezvolta si incep sa intre in contact cu obiectele din jurul lor, copiii sunt la fiecare pas in pericolul de a se lovi, de a cadea, de a se arde. Nu putem fi tot timpul alaturi de ei si nici nu avem cum sa ii inchidem intr-un clopot de sticla. Cel mai simplu este sa ii invatam cum sa isi poarte singuri de grija. O data cunoscute pericolele, acestea devin mult mai usor de evitat.

Aceeasi grija si protectie o vom asigura si sufletelului de copil care deseori pare a fi mult prea sensibil pentru lumea aceasta. Interactiunile cu adultii si cu micii parteneri de joaca conduc la reactii si ganduri din cele mai ciudate si mai dureroase. Cum ar trebui sa reactioneze? Ce replici sa dea atunci cand este acuzat pe nedrept sau jignit? Astfel de atitudini se invata prin relationarea in cercurile de prieteni sau in grupul de la gradinita.

Cum poate un copil sa invete cum sa nu se raneasca?

Uneori ii explica adultul ce trebuie facut pentru a evita pericolele.  Mare atentie, insa, deoarece aceste explicatii avem tendinta de a le oferi chiar in momentul accidentelor, adica atunci cand micutul este in stare de soc si nu ne poate asculta. Trebuie sa treaca ceva timp pana  ce copilul va fi receptiv la morala.

O alta sursa de invatare sunt experientele celorlalti. Un copil de la gradinita s-a invartit pe scaunel pana a cazut de pe el si s-a lovit. Intreaga scena este suficient de marcanta pentru colegii de grupa. Toti au inteles, in sfarsit, de ce trebuie sa stai linistit pe scaun.

images (13)

Toti copiii sunt curiosi si isi provoaca milioane de experiente. Va mai amintiti cum ati descoperit proprietatile apei? Turnand-o intr-un pahar, varsand-ul, uitand robinetul deschis si inundandu-i pe vecini. Am aflat ca focul incalzeste atunci cand am tinut palma deschisa deasupra unei flacari. Pe masura ce am coborat bratul am descoperit cum acea caldura fascinanta arde ingrozitor de tare. Cu siguranta ca simpla amenintare a parintilor cum ca focul poate sa imi arda manutele nu a fost la fel de impresionanta ca arsura insasi.

Autor Ana-Aurelia Băianu psiholog iasi

Share This