SCOALA BEBELUSILOR DIN BURTICA | Willing

     La Willing a inceput scoala! Toti copiii din pantece sunt chemati de clopotel sa participe la cele mai interesante si mai distractive activitati ale vietii intrauterine. In timp ce micutii se dau peste cap de bucurie si danseaza in lichidul amniotic, ii invit pe parinti sa parcurga randurile de mai jos pentru a intelege mai bine ce se intampla la scoala de educatie prenatala.

     Fondatorul acestui curent in educatie este  Rene Van de Carr,medic obstetrician din California. Dupa 27 de ani de practica,medicul american a observat ca anumiti stimuli din mediul exterior primesc raspunsuri motorii din partea copilului din burtica mamei. Repetarea acestora a determinat un program de viata si de invatare pe care micutul l-a respectat si dupa nastere. Lectiile sunt adaptate fiecarei etape de sarcina in functie de dezvoltarea intrauterina. Spre exemplu,in luna a 4-a se dezvolta urechile si bebelusul poate auzi. Acesta este momentul in care se introduce jocul cu toba care produce alte sunete si un alt ritm fata de bataile inimii mamei.

     Albert Einstein spunea ca inteligenta sa se datoreaza faptului ca in fiecare zi a vietii lui a invatat ceva nou. In educatia prenatala ii oferim copilului experiente noi pe care le denumim. Il mangaiem si dupa aceea ii spunem „MANGAIERE”,aprindem lanterna pe burtica si spunem „LUMINA”.

Ce urmarim sa obtinem?

  1. Stimularea si dezvoltarea intregului psihism la copilului (memorie,limbaj,gandire,atentie)
  2. Construirea unor legaturi puternice intre cel mic si membrii familiei sale.
  3. Formarea unor deprinderi noi ale parintilor ( organizarea unor activitati zilnice,jocul,moment petrecute impreuna)

Cine sunt profesorii in aceasta scoala?

     Principalul invatator este MAMA care primeste ajutor din partea tatalui si a copiilor mai mari. Psihologul Ana-Aurelia Baianu ii va insoti pe toata perioada sarcinii si le va oferi informatiile necesare pentru a putea desfasura activitatile cu multa pricepere si bucurie.

     Participand toti membrii familiei la exercitii se creaza contextul familial,constientizam faptul ca avem o familie in care a aparut un nou membru. Se intaresc legaturile dintre parinti si copii si scade frustrarea si teama copiilor mai mari care pot fi speriati ca vor fi neglijati imediat ce apare un nou fratior. Si animalele de companie pot participa la lectii( pisica se asaza pe burtica si toarce,cainele latra si isi asaza o labuta).

Cat dureaza? Voi avea timp suficient?

     Sigur ca veti avea timp destul pentru a parcurge toate modulele. Unele mamici fac aceste exercitii cat timp sunt la serviciu. Este nevoie de doua sesiuni pe zi,fiecare de cate 5-10 minute. Momentul ideal este la o jumatate de ora dupa masa mamei,atunci cand bebelusul este cel mai alert. Prima sesiune se poate desfasura dimineata si o poate face mama singura iar a doua serie de exercitii va fi efectuata seara,atunci cand toata familia este impreuna. Creati o atmosfera placuta si transformati cele 10 minute in MOMENTE SPECIALE!

Atentie! Mai multa stimulare nu inseamna mai multa inteligenta. Copilul poate obosi si vom transforma totul intr-o corvoada.

 

Ce beneficii am de la lectiile de dezvoltare prenatala?

     In primul rand vei avea surpriza de a obtine raspunsuri sub forma de reactii motrice de la copilul tau inainte ca acesta sa iasa din burtica. Concentrandu-te acum asupra lui iti vei forma obisnuinta de a petrece timp de calitate cu micutul si veti avea toata viata o relatie minunata.Implicarea celorlalti membri ai familiei in activitati va ajuta la construirea unor relatii frumoase cu bebelusul. Astfel veti petrece un timp placut impreuna. Si parcurgand acest curs vei intelege ca a-ti educa si invata copilul este distractiv si iti poate crea o stare de fericire!

Ce invatam?

     Copilul va recunoaste stimulii care se repeta si ii vom transmite tipare si faptul ca toti stimulii pe care ii percepe au un sens.Adica un mesaj. La sfarsitul primului semestru de sarcina facem exercitii cu toba. Acestea au scopul de a-l ajuta pe micut sa descopere ca sunt si alte sunete ritmice in afara de cele produse de bataile inimii mamei,stimuli care provin din afara burticii. In luna a 5-a incepem sa facem jocul loviturilor si introducem stimuli verbali si tactili. Parintii vor invata sa fie consecventi,vor folosi mereu aceleasi cuvinte pentru a denumi un obiect sau o miscare (mai multe sinonime vor deruta copilul).

Programul scolii bebelusilor din burtica

Saptamanade sarcina Cursuri de educatie prenatala
1 Mediul inconjurator: ce sa faci si ce sa nu faci
2 Nutritia inainte si in timpul sarcinii
3 Ce alimente sa consumam pentru a avea un copil inteligent
6 Exercitii de imagerie mentala
17 Pe ritmuri de toba
18 Lectii de dieta
20 Jocul loviturilor din picioruse
27 Ghicirea pozitiei bebelusului
28 Primele cuvinte
29 Povestile,cantecele si auditiile din pantec
30 Invatam cuvinte cu sens
31 Jocul xilofonului
32 Ne familiarizam cu numerele
33 Vorbirea bebelusului din burtica
34 Cuvinte mai complicate
38 Pregatirea pentru o nastere orientata spre copil
39 Exercitii pentru o nastere usoara
40 Nou-nascutul tau la maternitate
41 La ce se gandeste bebelusul tau?

 

Cum sa ii vorbesti copilului?

     Copilul aude de la 18 saptamani dar sunetul trece prin lichidul amniotic si prin muschii abdomenului. Mama trebuie sa aiba o voce ridicata si sa isi orienteze gura catre burtica. Se poate folosi un tub care sa faca legatura intre gura mamei si copil. Tatal si fratii mai mari ii pot vorbi bebelusului lipindu-si buzele de pantecele mamei. Pentru muzica puteti folosi casti aplicate in jurul taliei.

Exemple de exercitii

Jocul cu toba

     Se asaza toba cu o parte pe burtica mamei. Se loveste celalalt capat cu palma sau cu un betisor. Mai intai respectam ritmul 1,2(lovim de doua ori)-pauza 3 secunde,1,2(lovim de doua ori),pauza 3 secunde. Complicam exercitiul 1,2,3,(lovim toba de 3 ori)-pauza 3 secunde, 1,2,3,(lovim toba de 3 ori)-pauza 3 secunde. Ultima varianta presupune alternare: 1,2(lovim de doua ori)-pauza 3 secunde, 1,2,3,(lovim toba de 3 ori)-pauza 3 secunde,1,2(lovim de doua ori).

Exercitii in cada

     Apa din cada va amplifica sunetul vocii si nu mai este nevoie de megafonul improvizat. Ii spunem copilului:”Buna! Eu sunt MA-MA. MA-MA iti vorbeste. MA-MA este cu tine.”

 Stranuti si spui: „STRANUT”. Astepti o secunda si repeti. La fel procedezi si pentru urmatoarele actiuni: „TUSE”,”RAS”,”PLANS”,”SUGHIT”.

Cat dureaza o lectie la Willing?

     O intalnire la cabinet sau online (skype) dureaza 60 de minute. Pot participa toti membrii familiei! In total sunt 20 de intalniri. Nu este obligatorie participarea la toate modulele. Parintii isi pot alege o tema si se pot programa in functie de varsta de sarcina. Pentru ca bebelusul sa obtina prima diploma din viata lui,diploma de la SCOALA BEBELUSILOR DIN BURTICA, parintii trebuie sa parcurga toate cele 20 de sedinte.

Cat costa o sedinta?

     Sedintele sunt individuale,adica se lucreaza cu o singura familie o data. Costul este de 100 lei sedinta.

Cum ma inscriu?

     Folosind datele de contact de pe situl www.willing.ro, telefonic sau prin e-mail,dupa o programare la psihologul Ana-Aurelia Baianu.

Unde se vor desfasura intalnirile?

     Sedintele la care participa parinti ce locuiesc in judetul Iasi se vor desfasura la sediul Willing din strada Petru Poni nr.1 bis. Pentru persoanele care nu sunt din Iasi,intalnirile vor fi in mediul online.

Scoala bebelusilor a mers la emisiunea „Totul despre mame” de la Prima TV. Interviul il puteti urmari aici: http://totuldespremame.ro/video/coltul-specialistului/avantajele-educatiei-prenatale

Share This