Natura se organizeaza in forme minunate,de cele mai multe ori folositoare existentei si rareori doar pentru ca elementele au avut nevoie de o placuta stimulare a ochiului.Gruparea lor se face dupa spatii,puncte si linii in combinatii pe care mintea omului a inceput sa le traseze de la inceputurile existentei fiintei. Stim cu totii ca ne inspiram din natura si designerii nu mai fac din aceasta un secret,nici inventatorii care fura forma aripilor de la pasari sau unghiul precis de inclinatie al muntelui care permite raului se coboare la vale. Dintre toate formele,cel mai profund ma hipnotizeaza spirala care ,desi sta locului, mie imi pare intr-o continua miscare rotativa. Efectul ei este de relaxare dar si de patrundere (daca ma gandesc la burghiile acelea imense care foreaza solul la mari adancimi realizand rotiri de spirala),de inaltare prin realitatea sau iluzia ce se naste din impletirea spiralei cu forta centripeta si ambele directionate inspre inainte sau catre inalt. Spirala e in acelasi timp gravitationala si astrala.E forma care amesteca particulele atunci cand e nevoie (in bucatarie cand mixerul isi invarte in sus si in jos paletele) si care le separa cand ii cerem sa o faca (in laboratoarele de analize medicale cand elementele sunt separate pentru o mai buna analiza si identificare).
Adn-ul are o forma spiralata si,asa cum se vede in imaginea de mai jos,el este descris ca miscandu-se spiralat. De ce a fost aleasa tocmai aceasta forma? In ce mod convine ea tuturor informatiilor stocate in ADN-ul nostru?
Educatorii Lamaze pentru o nastere naturala recomanda ca femeia sa realizeze miscari spiralate cu bazinul ei in timpul travaliului astfel incat fatul sa coboare usor si repede fiind ajutat de forta gravitationala. Spirala face drumul mai usor,caderea mai lina si leganarea aduce linistire si un plus de incredere ca totul va fi bine.
Melcul are cochilia spiralata.Cand tricotam forme rotunde le realizam prin spirale,incepand din mijloc si extinzandu-ne catre margini.
Pasarile zboara in sus ori in jos in forma de spirala,mai ales cand vor sa vaneze sau sa se aseze.
Copiii deseneaza multe spirale.Plantele agatatoare cand cresc se prind de ramurile copacilor sub forma de spirala.
Inghetata se toarna in cornet cu miscari spiralate.
Viata noastra e ciclica si spiralata.Facem un cerc si traim un moment,ne luam experienta si invatamintele din el si apoi ne inaltam. Ajungem intr-o etapa superioara si simtim ca am mai fost aici pentru ca ne pare destul de familiar contextul. In realitate e o iluzie optica pentru ca atunci cand privesti de sus vezi mai multe cercuri suprapuse iar dintr-un anumit unghi poti vedea doar un singur cerc. Cand schimbi perspectiva observi cu usurinta ca este o spirala,ca viata ta se bazeaza pe invatamintele si trairile trecute,ca treci prin aceleasi zone insa la nivele inalte,din ce in ce mai inalte.
Cercurile descrise sunt inegale deoarece avem situatii ample in viata noastra cand suntem cuprinsi de multe aspecte poate mai superficiale insa care impresioneaza prin amploarea lor. Atunci cercurile sunt largi ca sa le poata cuprinde. Alteori ne concentram/invartim pe un singur punct de o densitate si profunzime greu de descris aici iar cercul din spirala este mic,aproape minuscul. Apoi spirala castiga amploare,caci fiinta omeneasca tinde sa se relaxeze si sa priveasca in ansamblu,apoi iar se focalizeaza pe ceva extrem de important,aproape vital.
Viziunea aceasta spiralata asupra existentei noastre ne sustine sa ne asumam evolutia si sa incetam a ne mai impotrivi ei.
Asa ca indemnul meu de astazi este sa „spiralati”!