Aceasta este una dintre teoriile pe care le iubim si,prin urmare,le folosim la Willing in procesele psihoterapeutice. Nu e singura dar se remarca prin puterea intelesurilor pe care le dezvaluie. Ea ofera cadrul perfect pentru terapeut si clienti sa devina arheologi si sa gaseasca o cantitate imensa de informatii.Se foloseste mult conceptul de diferentiere emotionala a sinelui si astfel putem accepta ca legaturile cu familia noastra pot fi pastrate si in acelasi timp sa fim si indepartati si individualizati( in sensul diferientierii noastre de ea). Ne focalizam mai mult pe asertivitate si are un efect superb de diminuare a tensiunii clientului. Lucrand in acet fel scoatem in evidenta transmiterea transgenerationala a tiparelor de reactivitate emotionala. Intrebarile de proces sunt ele insele un instrument care schimba relativ usor perspectiva clientilor. Va amintesc despre folosirea genogramei care este un instrument foarte bun pentru ancorarea terapeutului. Cadrul transgenerational incurajeaza scaderea reactivitatii emotionale si gandirea logica. Se poate lucra cu un singur client fiind foarte aproape de procesul de dezvoltare personala. Genograma este un instrument palpabil care le sporeste clientilor speranta si implicarea in procesul terapeutic,multi dintre ei devin co-terapeuti si realizeaza conexiuni,adreseaza intrebari cunoscutilor,membrilor familiei etc. Psihoterapeutul e mai relaxat si mai uman atunci cand foloseste aceasta abordare.
Printre conceptele pe care le folosim sunt: diferentierea emotionala a sinelui, unitatea familiala,tipar de reactivitate emotionala, triunghi emotional ( mama,tatal,copilul), procesul de triangulare, masa nediferentiata a sinelui familial, procesul societal emotional,sistemul emotional al familiei nucleare, cut-off ( separare emotionala), togetherness (impreunare,atunci cand ne ameninta un pericol ne strangem la un loc) versus separare (atunci cand ne ameninta un pericol ne separam si mergem in directii diferite), transmitere multigenerationala.
Tehnicile folosite sunt genograma,intrebarile de proces, detriangularea, pozitia EU, antrenarea.
Conceptul de procesul societal-emotional explica faptul ca ceea ce se intampla la nivel de societate ( cutume,valori,credinte) influenteaza ceea ce se intampla la nivel de familie.
Detriangularea presupune eliberarea de tensiuni prin alta cale decat a introduce intre cele doua persoane care au neintelegeri a unei a treia persoane. Astfel ajungem sa soatem aceasta persoana din urma si le dezvoltam primilor capacitatea de a negocia si de a-si solutiona singuri problemele fata in fata. Un aspect important este cel al invatarii clientului despre cum sa iasa din triunghi si sa ii lase pe cei doi sa faca fata singuri si in mod direct.
Teoria transgenerationala este deosebit de ampla si necesita un studiu indelung si aprofundat. Inchei in speranta ca v-am incitat si am reusit sa va motivez suficient astfel incat sa cititi si sa lucrati sub aceasta orientare teoretica.
Autor Ana-Aurelia Baianu