“ Dar arati atat de bine! Nici nu ti-ar sta bine mai slaba! De ce iti chinui viata cu o cura de slabire?”

            In momentul in care am hotarat sa incepem o dieta este evident pentru toata lumea ca ne consideram “ grasi”.  Chiar daca familia si prietenii ne spun ca aratam bine, avem sentimentul ca toti se intorc impotriva noastra. Parca nimeni nu ar dori sa ne simtim confortabil in propriul nostru corp.

            Daca vrem sa auzim o opinie pertinenta ne indreptam catre medic. Acesta este singurul care ne va da un raspuns obiectiv si foarte bine argumentat. Proba de foc? Urcatul pe cantar. In momentul acela ne trec milioane de ganduri prin minte, pregatim scuza potrivita pentru kilogramele in plus, il rugam sa scada si pentru pantofi, si pentru clamele din par, am vrea sa fugim. Apoi ne reamintim ca mai multe kilograme ne duc mai aproape de raspunsul pe care il asteptam. Cantaritul, actul acesta atat de intim, este sacrificiul pe care il facem pentru a afla adevarul. Daca si doctorii ne sfatuiesc sa pierdem din greutate, atunci e sigur ca ne-am ingrijorat cu motiv. Cat despre dieta, orice nutritionist sau endocrinolog are una preferata.

images (9)

            Problema apare atunci cand plecam spre casa cu un diagnostic foarte trist: greutatea noastra este intre limitele normale. Daca suntem in continuare convinsi ca toata lumea greseste, daca raspunsurile primite ne dezamagesc, mai exista o sansa. Psihologii  ne pot ajuta sa intelegem de ce suntem singuri impotriva tuturor. Dar oare chiar suntem singuri? Nu mai este cineva care ne face sa ne simtim asa? Cine? De ce? In terapie vom afla daca scopul infometarii noastre este scaderea in greutate sau daca e un pas catre o tinta mult mai inalta. Oamenii au motive atat de diferite pentru care se considera sau actioneaza intr-un anumit fel incat e imposibil sa ne ingramadim cu totii in acelasi tipar. Vizita la psiholog nu ne slabeste ( cu exceptia cazului in care vom merge pe jos pana la cabinetul lui), dar ne invata despre noi, despre cum ar trebui sa ne stabilim obiectivele si cum le putem atinge.

            Tu cat de grasa crezi ca esti? Si cat de slaba ai vrea sa fii? Cum vei obtine acest lucru?

psihoterapeut Ana-Aurelia Băianu

Share This