Un vegetarianism din an in pasti

Postul

Motivatia principala pe care o aduc fetele bisericesti atunci cand vine vorba despre post este aceea ca renuntand la noi insine, la micile placeri care ne fac fericiti pentru moment, ne vom putea concentra mai bine asupra divinitatii si ne vom ruga mai mult. Argumentul acesta este cat se poate de puternic si de real. In spatele lui stau insa si alte motive care ne vizeaza educatia si sanatatea.

Postul este dovada faptului ca alimentatia incarcata de produse animale poate fi  toxica pentru organism. Dincolo de ratiunile spirituale, traditia postului incearca sa constranga populatia sa traiasca intr-un mod sanatos. Inca din Evul Mediu Biserica a trebuit sa impuna credinciosilor acest regim alimentar deoarece oamenii mancau in cantitati exagerate carne si traiau in conditii insalubre. Religia are poate cea mai mare putere de convingere asupra individului. Sub presiunea amenintarii cu focul vesnic fiecare dintre noi va realiza lucruri pe care altfel le-ar ignora sau le-ar considera imposibil de infaptuit.

images (6)

Disciplinare! Abstinenta de orice fel implica un act de motivare si exercitii de vointa. Disciplina este aceea care guverneaza viata omului ce posteste. In armata, soldatii se supun ordinelor date de comandanti. Cand vine vorba despre credinta, ne supunem Cuvantului Domnului care de multe ori este transmis de preoti. Si acesta din urma este tot un ordin, o porunca.

Dar lipsurile si privatiunile vor produce frustrare. Tocmai de aceea este bine ca postul sa aiba o durata determinata. La inceput ni se pare nobil faptul ca reusim sa facem fata nevoilor trupesti. Pe masura ce timpul trece si devenim rezistenti la argumente si la pilde, sufletul ni se umple de dorinta, de dor, de pofta si de….. foame. O foame organica care intotdeauna este mai apriga decat cea spirituala. Acesta este momentul in care ne simtim frustrati.

images

 Postul este practicat de aproape toate religiile lumii. Unii renunta pentru totdeauna la carnea de porc, altii devin vegetarieni. Unii tin post atunci cand cred ei de cuviinta, altii se supun calendarului religios. Sunt popoare la care postul se tine la nivel national. Restaurantele se inchid in orele de abstinenta si magazinele nu vand decat alimente permise.

Dupa parerea mea, ar trebui sa nu existe retete de post. Acestea nu fac decat sa inlocuiesca o placere cu o alta similara. De ce as vrea sa mananc niste crenvursti fara carne? Sau o ciorba de burta fara burta, branza de post si niste pate care imita pate-ul de ficat? Majoritatea produselor de post sunt imitatii ale celor care contin carne sau branzeturi. Credinciosii se vor gandi numai la modurile in care pot pregati cartofii ca sa fie mai gustosi si vor fi prea ocupati pentru a-si mai face o introspectie si pentru a citi sau a se ruga.

Reteta unui post inteligent…o gasim numai in manastiri, fie ele ortodoxe, catolice sau hinduse. Sunt perioadele in care avem sansa de a medita si de a fi fericiti.

P.S.:  Si animalele de prada postesc din cand in cand!

Autor Ana-Aurelia Băianu psiholog iasi

Share This