Simtul vizual si influenta acestuia in alimentatie
Ce calitati trebuie sa aiba ingredientele din farfurie pentru ca sa ne determine sa le mancam? Sa fie gustoase? Sa aiba un miros incitant? Sa fie frumoase? In primul rand mancarea trebuie sa arate perfect, sa aiba niste culori vii si naturale. Sa fie curata si sclipitoare.
Toate acestea le stiu foarte bine creatorii de reclame si fotografii. Daca privesc o imagine care reprezinta un bol plin cu lapte si cereale nu ma pot abtine sa ma gandesc ca, de fapt, acela nu este lapte ci lipici, un fel de aracet in care au fost amestecati fulgii de grau si cei de ovaz. Daca foloseau lapte adevarat albul nu era intens iar amestecul de cereale si fructe uscate s-ar fi inmuiat repede si totul risca sa arate ca un terci.
Puiul la rotisor a fost spalat, vopsit cu rosu, galben si portocaliu, dat cu lac si abia dupa ce hainuta cea noua s-a uscat a fost fotografiat. Iar frisca pentru reclame are de zece ori mai multa gelatina decat aceea din frigiderul meu. Altfel nu ar sta atat de incremenita si nici nu ar avea consistenta aceea ferma.
Cartofii pai din cutiuta de carton sunt perfecti? Au fost alesi dintre sute de alti cartofi iar pe fundul cutiei au asezat un suport din spuma astfel incat fiecare bucatica sa aiba locul ei.
Legumele arata de parca au fost acum culese din gradina si spalate? Amestecati glicerina cu apa si pulverizati!
Mirosul si aspectul pe care il are o mancare influenteaza gustul pe care aceasta il are. Intr-un experiment, vinul rose a fost decolorat cu o substanta inodora. Subiectii au descris un gust diferit decat acela simtit in situatia in care vinul avea culoarea lui naturala. In creierul nostru aroma alimentelor este data de un amestec de gust, miros, culoare si senzatii tactile. Intr-un cuvant, mancam cu ochii mai intai, apoi cu nasul si in ultimul rand cu gura. Bineinteles ca oamenii de stiinta au descoperit si un hormon care ii face pe oameni sa considere mancarea mai frumoasa. El se declanseaza atunci cand ne este foame. Ganditi-va la ziua in care ati facut cumparaturi si erati foarte flamand. Nu-i asa ca toate produsele de pe rafturi vi se pareau perfecte?
Unele alimente sunt plictisitoare ca si infatisare. Stiti care? Cele care sunt benefice pentru mintea si pentru organismul nostru. Se pare ca toate calitatile lor nutritive compenseaza aspectul banal.
Iar daca vreti sa slabiti trebuie sa faceti in asa fel incat mancarea sa arate cat mai rau cu putinta. Norocul nostru este ca au fost inventati ochelarii cu lentile albastre pentru slabit. Cu ei nu vom mai vedea inghetata stralucind si facandu-ne cu ochiul. Cine ar manca o friptura albastruie? Eu NU!
Autor Ana-Aurelia Băianu psiholog iasi