Viața mea lângă tine – călătorie în poveștile celor care trăiesc lângă persoane dependente

John Stuart Mill a spus că „Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt.”. Libertatea de alegere ne aparține, însă ce facem atunci când acțiunile celorlați ne îngrădesc libertatea? Ce facem când cel de lângă noi ne afectează viața prin greaua boală: dependența?

Dependența poate distruge vieți, familii, căsnicii. Viața lângă un soț, un tată, un copil dependent poate deveni un calvar greu de suportat. Omul pe care îl știați dispare ușor, ușor, uneori atât de lin încât e aproape insesizabil, până când ajunge de nerecunoscut. Și calvarul începe. Tot universul se clatină: certuri, minciuni, prieteni pierduți, stres, nefericire, rușine. Ce sentimente, trăiri, gânduri ne încearcă atunci când ne aflăm într-o asemenea situație!? Ajungem să ne învinovățim pentru ceea ce i se întâmplă celui de lângă noi, să clacăm, să simțim că am ajuns la capătul puterilor.

DEPENDENTUL este o persoană care depinde de ceva sau de cineva, care nu este autonomă. Este un individ care are o slăbiciune. Există dependenți de droguri, de alcool sau alte substanțe interzise, de mâncare, jocuri de noroc, televizor, selfie-uri, telefon, etc. În fond, orice lucru poate crea dependență.

Cel mai adesea dependența este o metodă de a ne lupta cu diferite frici din viața noastră, de a depăși situațiile mai puțin plăcute sau anumite minusuri din existența noastră. Stresul este prezent astăzi la tot pasul, iar viciile tot mai multe și mai prezente la persoane de toate vârstele. Credem cu tărie că orice dependent se poate vindeca. Are nevoie doar de o familie puternică, unită, prieteni pozitivi, compania potrivită și activități care să îl facă să se simtă fericit, liniștit și iubit. Trebuie doar să învățăm să îl înțelegem și să gestionăm împreună situația. Și nu în ultimul rând trebuie să ajungem să ne vindecăm și pe noi.

Vă dăm întâlnire joi, 15 februarie 2018, orele 18:00, la evenimentul „Viața mea lângă tine„, moderat de psihoterapeutul Ana Băianu. Următorii specialiști AMO+ vor fi prezenți:

    • Ana Băianu – Psihoterapeut sistemic
    • Cornel Celmare – Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu
    • Ionuț Ignat – Nutriționist

Întâlnirea va avea loc la cabinetul de psihoterapie și dezvoltare personală Willing din strada Petru Poni nr. 1 bis. Vom face o călătorie în lumea persoanelor ce trăiesc zi de zi alături de un dependent. Le vom asculta poveștile, ne vom identifica cu ei și vom căuta soluții la problemele cu care ne confruntăm pentru a contribui la vindecarea familiei sau a cuplului.

Evenimentul este dedicat persoanelor care au în viața lor oameni dragi dependenți. Încurajăm ca la eveniment să participe și ei.
Taxa de participare este de 50 de Ron de persoană.
Termen limită de înscriere: 13 februarie 2018. Pentru înscriere accesați formularul disponibil AICI.

Pentru întrebări și clarificări, nu ezitați să ne contactați!

Share This