Willing la Scoala Europeana de Vara pentru Psihoterapie de Familie | Willing

Willing la Scoala Europeana de Vara pentru Psihoterapie de Familie


Ca orice psiholog dornic de cunoastere si dezvoltare si care investeste mereu in formarea sa,am luat o hotarare fericita in luna mai a acestui an: sa particip la scoala de vara in psihoterapie. Acestea sunt cursuri intensive cu participare internationala organizate de Reteaua pentru Practici Dialogice  si gazduite de Context ( Institutul pentru Terapie de Cuplu si Familie, UPC KULeuven, Belgia).

     Scopul acestei reuniuni a fost crearea unui loc de intalnire cu participare internationala pentru terapeutii de familie si ajutarea acestora sa dezvolte si sa foloseasca deprinderi terapeutice si strategii ecologice.

       Ce am invatat?

  • sa reflectam asupra posibilitatilor unei colaborari constructive ( dialogul)
  • sa reflectam asupra folosirii cu respect si intelepciune a resurselor naturale in terapia de familie
  • cum se foloseste sinele terapeutului in terapie
  • cum pot fi folosite diferentele culturale in practica terapeutica

     Psihoterapeutii au avut prezentari clinice ale cazurilor la care lucreaza in prezent si s-au bucurat de momente de supervizare din partea specialistilor si a colegilor participanti la Scoala de Vara. A fost o experienta unica sa primesc puncte de vedere atat de variate din partea unor psihologi care provin din alte culturi (Belgia,Olanda,Norvegia,Australia,Argentina,Grecia,Romania). Relatiile intre oameni sunt la fel de bogate pretutindeni insa abordarea si modul in care reactionam in anumite situatii pot fi mult influentate de credintele si originea fiecaruia dintre noi. Aceasta supervizare si intervizare continua pe grupuri de discutie on-line si ma bucur mult sa ma aflu printre oameni care sunt mereu interesati de practica terapeutica si aduc strategii noi,studii complexe si literatura de specialitate.

     Fiecare dintre noi a lucrat atat pentru sine cat si pentru clientii sai. Terapeutul este o persoana,nu o masinarie antrenata sa dea raspunsuri exacte. Studiul pe care il desfasoara inainte de a-si incepe activitatea il pregateste pentru a se putea implica in actul terapeutic atat la nivel rational cat si emotional. La Leuven am invatat sa marturisesc. Sa impartasesc temerile mele,gandurile,ideile care imi strafulgera mintea si sa i le spun clientului de langa mine. S-ar putea sa ii foloseasca sau ma voi elibera de presiune si voi putea merge mai departe alaturi de el. A lucra dialogic inseamna a fi acolo,in cabinet,in timp real si in mod practic. Inseamna a crea contextul pentru ca fiecare client sa se simta in siguranta si insotit. Sirul gandurilor va merge pe un fagas sigur si clar atata timp cat terapeutul este acolo si face reflectii asupra a ceea ce spui. Cum este sa iti auzi gandurile si vorbele rostite de alta persoana? Nu-i asa ca le vezi in alta lumina acum?

       Acesta este modul in care m-am intors imbogatita pentru clientii mei. Acum au un terapeut liber sa se exprime si sa insoteasca.

      Cine au fost traineri la Scoala de Vara?

   Peter Rober, psiholog clinician,terapeut de familie si trainer in cadrul Context. Este autorul a numeroase articole si carti de specialitate in domeniul psihoterapiei sistemice. Preda la Institutul de Studii despre Familie si Sexualitate din Leuven,Belgia.

     Jaakko Seikkula,profesor de psihoterapie la Universitatea Jyvaskyla din Finlanda.este membru al echipei care dezvolta practicile dialogice in psihoterapie cu precadere in crizele psihotice dar si in alte crize severe. Autorul a numeroase publicatii de specialitate.

   John Schotter, profesor emerit in comunicare la departamentul de comunicare al Universitatii din new Hampshire,in prezent colaborator si asociat in cercetare al Centrului de Filozofia Stiintelor Naturale si Sociale, London School of Economics,Londra. John este autorul a numeroase carti.

   Justine van Lawick este psiholog clinician,terapeut de familie si conducatoarea trainingurilor organizate de Lorentzhuis,centru care se ocupa cu terapia sistemica si instruire in Haarlem,Olanda. Justine este autoarea multor articole si a unei carti.

        Jim Wilson este psihoterapeut sistemic independent,trainer si psiholog la Oxleas NHS Service in Londra,Marea Britanie. El este autorul unor lucrari de renume international.

     Cu speranta ca v-am convins sa participati la urmatoarea Scoala de Vara de la Leuven din august 2013, va invit sa vizitati situl http://www.opendialogicalpractices.eu pentru a va inscrie din timp si pentru a afla mai multe despre practicile dialogice in psihoterapie. Va invit sa imi scrieti la office@willing.ro daca doriti sa stiti si alte lucruri legate de aceasta experienta extraordinara!

Share This