4 lucruri care il fac fericit pe copilul tau | Willing

4 lucruri care il fac fericit pe copilul tau

Fericirea este nu numai o stare de moment pe care o resimtim la nivel emotional in preajma unui eveniment aniversar, de exemplu sau a unei reusite legate de scoala, examen sau achizitionarea unui bun material…. Fericirea se construieste, se constituie ca o investitie. E un proces al unor sume de comportamente prezente in relatiile noastre sociale dar mai ales cele familiale si de cuplu.

1. PETRECE TIMP CU COPILUL TAU/COPIII TAI

Pentru ca o relatie sa existe ea trebuie sa se defineasca mai mult decat prin calitatea sa civica(de rudenie spre exemplu – mama-fiica, tata-fiu etc.) EA are nevoie de interactiunea lucrurilor facute impreuna. Atunci cand sunteti acasa toti, nu doar STATI cu el in casa!!…..; dvs. spaland vasele sau reparand un aparat sau vizionati la televizor sau sculptati ceva in coltul dvs preferat in timp ce copilul se joaca singur cu jucariile sau la calculator! Invatati sa FITI IMPREUNA nu sa STATI IN ACELASI LOC! Creati o alta constanta! Obisnuiti-va ca intre 1 ora si 3 ore pe zi sa va jucati, sa cititi, construiti, sa va plimbati impreuna. Ele variaza in functie de varsta si preferinte. Cel mai important in aceste situatii este ca ele sa existe ca o dominanta, o constanta! Negociati si adaptati regulile la nevoile voastre, nu pe voi la reguli.

2. DISCUTATI DESPRE SENTIMENTELE LUI/ LOR

Intrebati despre cum se simte, nu doar despre ce face!! Chiar daca a facut o greseala sau ceva cu, care tu ca parinte nu esti de acord, explorati si ce a simtit facnd acel lucru, ce a dorit sa obtina. Dialogati cu ei ca si cum ar fi femei mai mici sau barbati mai mici. Respectati-le parerea, ideile si cand este nevoie trasati limite. Copiii au nevoie de reguli si sa fie ghidati chiar daca protesteaza. Aceste lucruri ii ajuta pe termen lung mai departe in viata. Il va face mai bun si il va ajuta sa se observe pe sine. Va invata ca si el este parte a unei relatii, ca si el este implicat in consecinte si va invata ca e important sa aiba pareri astfel incat mai tarziu in viata sa stie sa decida in functie de el si nu de altcineva.

3. ALOCA TIMP CUPLULUI

Chiar daca aparent nu are legatura directa cu el/ei; faptul ca, copilul vede ca mama si tata sau partenerii de cuplu ( nu mereu parintii biologici sunt si cei care cresc copilul) petrec timp numai ei doi, fac activitati doar pentru ei ca adulti impreuna, acesta conduce la formarea unor tipare ( patternuri) sanatoase si un lucru foarte important – confera siguranta. Penntru ca daca adultii sunt bine si copiii sunt bine. Plus ca mai tarziu in viata isi va alege ca pereche o persoana care prefera sa se afle in preajma, sa fie implicata, sa caute intimitatea emotionala prin confortul apropierii in doi, si nu doar sa rezolve lucruri cotidiene si responsabilitati. Va invata de la adulti ca ei stiu sa se aleaga pe sine, sa aleaga RELATIA ca o parte valoroasa a cuplului sau a unei casnicii.

4. ORGANIZATI TIMP CA FAMILIE

Conturarea ideii de afiliere la un grup, cu semnificatie de uniune, de familie este deosebit de importanta. In functie de varsta gasiti si creati timp pentru fiecare copil, daca sunt doi sau mai multi si daca au varste diferite. Activitatile sa fie de preferat interactive de tip joc sau relaxare la care sa participe toti membrii familiei. Acestea pot varia de la jocuri desfasurate in casa la unele in natura, cun ar fi: plimbari cu bicicleta, catarari, inot; activiati de tip voluntariat pentru cei mai mari: plantat de copaci sau ateliere de pictura si joaca pentru cei mai mici.

Va doresc incredere in voi si relatii reusite!

Valentina Simon – psihoterapeut sistemic

Share This