Tehnici de eliminare a stresului

Stresul apare din efortul pe care o persoană îl depune pentru a se adapta mediului dinamic în care trăiește, atunci când evenimentele solicitante sunt evaluate ca fiind amenințătoare pentru starea sa de bine și când sunt percepute ca depășind propriile resurse interne. În aceste situații, sunt declanșate mecanismele de apărare și de coping, diverse răspunsuri afective, cognitive, comportamentale și emoționale.

Corpul fizic se bazează pe un câmp energetic care rezonează cu o anumită frecvență de vibrație, prin stres acea vibrație fiind diminuată. În perioadele de stres sunt solicitate glandele suprarenale, rinichii, iar cinci minute de stres destabilizează organismul pentru 5-6 ore.
Pentru a face față stresului cotidian ar fi indicat să țineți cont de anumite reguli de aur care ne guvernează existența, cum ar fi:
– Când vă treziți dimineața, primul lucru pe care îl aveți de făcut este să nu vă gândiți la ceea ce vă preocupă. Îndreptați-vă gândurile spre Dumnezeu și începeți prin a respira conștient.
– Respirația conștientă se realizează astfel: se ia un focus (punct fix) și se înlătură toate gândurile negative pe inspirație (5 secunde), țineți aerul în cavitatea abdominală 5 secunde, apoi expirați pentru încă 5 secunde. Astfel, vă puteți schimba într-o clipă starea datorită fluxului de conștiință cuantică care ne trece prin creier. Este indicat să alocați nu mai mult de 5 minute din dimineața dumneavoastră pe o perioadă de 21 de zile.
– Eliminați unele cuvinte de vibrație joasă pe care le folosiți uzual și înlocuiți-le cu folosirea cât mai deasă a unor cuvinte vindecătoare de vibrație înaltă (de exemplu, „trebuie” cu „e important să” sau „mai bine”, „încerc” cu „fac” sau „testez”, „vreau” cu „aleg”, „vai” cu „wow”, „incredibil” cu „surprinzător” etc). În aceeași măsură folosirea unor afirmații pozitive, vă pot ajuta să vă schimbați vechiul mod de gândire cu altul nou (de exemplu, „mă eliberez acum de orice vină, sunt liber să trăiesc în pace și armonie”, „nimic din lume nu poate pune stăpânire pe mine”, am înlăuntrul meu energia pentru a realiza tot cee ace vreau să fac”). Prin experiența stării de eliberare interioară, de condițiile exterioare, vă oferiți starea de pace interioară autentică.
– De asemenea, încercați să nu vorbiți în mod excesiv despre nenorocirile trăite pentru că ele pot prelungi durata suferinței dumneavoastră. Atunci când nu vorbiți despre ele reușiți să vă îndepărtați de acestea deoarece nu le oferiți o semnificație prea mare.
– Poate cea mai importantă taină a unei existențe liniștite este să vă îngrijiți de cuvântul pe care îl rostiți cu propria gură pentru că totul se întoarce ca un boomerang împotriva dumneavoastră. De regulă, ceea ce oferiți, ceea ce transmiteți primiți înapoi, astfel la o vorbă dulce se răspunde tot cu o vorbă dulce, iar la o vorbă răutăciosă se răspunde la fel. În acest mod starea de tensiune crește, provocând un distres considerabil.

Pentru a reduce și a elimina stresul puteți apela la una din următoarele tehnici:
Tehnica Bruce Lee: scrieți pe o bucată de hârtie gândurile negative cauzatoare de stres care stăruie în mintea dumneavoastră, apoi ardeți hârtia, ieșiți afară, aruncați o privire gândului transformat în cenușă și îl împrăștiați cu un suflu puternic.

Tehnica Zen: asociați gândul negativ, frică, teamă, orice emoție care vă stresează cu un norișor pe care îl salutați și apoi imaginați-vă că se ridică spre cer luând cu el tot ce vă apasă, iar dumneavostră sunteți eliberat.

Tehnica Mark Housen: luați un elastic și prindeți-l ca o brățară la încheietura mâinii. Imediat ce observați un gând negativ de care vreți să vă eliberați, trageți de elastic și astfel veți simți o pișcătură la încheietura mâinii. Apoi spuneți cu voce tare sau în gând că anulați gândul negativ și că îl ștergeți din minte, reformulându-l într-un mod pozitiv.

Tehnica EFT, creație a lui Gary Craig: aceasta lucrează prin intermediul rostirii afirmațiilor foarte specifice combinate cu presarea punctelor, reprezentând capetele meridianelor energetice, în timp ce vă direcționați atenția către emoția sau durerea fizică pe care o simțiți. Afirmația favorită a lui Gary Craig este: „deși am această problemă (se enunță problema), mă iubesc și mă accept profund și complet așa cum sunt”.

Tehnica Bowen: este o tehnică extrem de profundă ce are la bază teoria conform căreia organismul în stare de relaxare totală își activează abilitatea de a rezolva orice problemă a corpului sau a minții. Pentru a vă bucura pe deplin de efectele acestei tehnici este important să o exersați sub îndrumarea unui terapeut.

Tehnica REI-KI: la începutul fiecărei zile aplicați următoarele principii:
*Azi nu te înfuria!
*Azi nu te îngrijora!
*Azi fii mulțumit!
*Azi muncește cu stăruință!
*Azi fii bun cu lumea!

Lista ar putea continua pentru că la momentul actual există o multitudine de tehnici folositoare, deci căutați, informați-vă și aplicați acea tehnică cu care simțiți că rezonați cel mai bine.
Țineți minte: nu contează ceea ce vi se întâmplă ci cum reacționați la ceea ce vi se întâmplă!

Autor: Cristina Chițimuș

Share This