Exista secrete atat de bine tainuite incat se ascund adanc chiar si de cel care le-a formulat la inceput. Dar exista unele si mai adanci de atat,tainele care au fost dintotdeauna ascunse de insusi cel care beneficiaza de manifestarea lor.

Meseriasii care fac o treaba uimitoare sunt invitati catre apusul carierei lor sa impartaseasca din solutiile pe care ei le-au gasit pentru a face o treaba atat de minunata. Unii au ramas tacuti continuand sa fie curiosi si sa se intrebe „Cum oare am facut si cum de mi-a iesit atat de bine?”. Altii inventeaza pur si simplu din dorinta de a satisface curiozitatea novicilor si de a se bucura in continuare de toti laurii victoriei. Mai sunt si cativa,putini de tot,care se straduiesc sa afle ce anume i-a sustinut si i-a ajutat, poate pentru scopul inaltator al impartasirii si educarii noilor generatii de specialisti ori din pura curiozitate academica.E aproape banal sa mai formulam faptul ca pe acestia din urma merita sa ii ascultam si sa ii credem. Desi tiparisem mai devreme „urmam” in loc de „credem” am sters indata deoarece am inteles ca a urma presupune a face intocmai iar aceasta e o cale sigura catre esec. Retetele sunt simple repere ce ne ajuta sa fim mai organizati si mai motivati in drumul pe care il avem de parcurs.Menirea invatamintelor este de a ne deschide intelegerea catre necesitatea unei structuri si a unor puncte de referinta. Fiecare reteta trebuie neaparat adaptata propriei persoane. Cu alte cuvinte,daca mie mi se potriveste un instrument,cu siguranta pentru tine exista un altul mult mai bun.

In cautarea perfectiunii exprimate prin profesia de psihoterapeut am ajuns sa intalnesc o sumedenie de manuale de bune practici si cu siguranta ca din fiecare am cules dozele care sa imi faca bine atat mie cat si colaboratorilor mei sau studentilor care vin sa invete la Willing. Fiecare isi alege si apoi aplica asa cum se gandeste ca ii va sta cel mai bine. Eu am incercat atat de multe retete incat imi este extrem de greu sa imi amintesc ce si de unde am luat. Amalgamul final mi-a creat linistea si echilibrul. Dar nici una,nici alta nu au fost suficiente pentru ca procesele de psihoterapie sa isi atinga obiectivele pe care si le propunea cel care intra intr-un astfel de proces (obiectivele sunt un fel de produs finit al muncii mele). Tocmai de aceea am continuat sa caut mai departe,mai adanc si mai sincer. Scriu astazi pentru ca sunt inca sunt influenta exaltarii nascute din descoperirea pe care tocmai am savarsit-o. In limba romana fie spus,reteta mea este credinta. Condimentul care face ca toate obiectivele voastre sa fie atinse,ingredientul secret fara de care sedintele ar fi lipsite de orice dram de energie este credinta ca cel/cea din fata mea va reusi. Imi pasa (acesta este un alt element vital despre care poate voi povesti maine) si cred ca tu poti si abia astept sa vad cum faci. Desigur ca meseria mea e binecuvantata nu numai cu suferinte si lacrimi insa multe dintre ele se aduna in santurile fotoliului pe care se asaza oamenii fie inainte,fie dupa lucru. Binecuvantarea pe care o avem vine din momentul AHA! Si CE ELIBERAT/A SUNT!

Image result for i believe in you

Pentru ca eu cred ca asta e ceea ce stiu sa fac si pentru ca intru intr-un soi de transa si ma supar mai tare decat cel/cea pe care il/o am in cabinet cand se termina intalnirea.

Dar marele meu AHA a fost azi,cand am inteles ca sunt oameni despre care imi spun in gand,fara sa imi propun ci pur si simplu imi apare acest gand „cred ca vei reusi sa faci asta” si altii (mai putini spre fericirea mea ) despre care vreau sa cred,imi propun,ma straduiesc si….imi soptesc cu timiditate si jena „poate alta data…”

Ce am de gand sa fac cu toate acestea in afara de faptul ca am avut curajul de a vi le impartasi? Ei bine,am hotarat sa formulez intr-o maniera respectuoasa celor care lucreaza in procese individuale ori de grup la Willing ce pozitie am. Sunt pregatita sa imi schimb viziunea dar pentru aceasta am nevoie de sustinerea celui din fata mea.

Ma astept sa va luati din randurile de mai sus un model de introspectie,de lucru cu propria persoana si,mai important decat toate,sa va construiti propriul model prin care lucrati si va inspirati astfel incat sa fiti in largul vostru atunci cand profesati cu succes.

Ca intotdeauna,abia astept sa imi impartasiti despre rezultatele propriului proces de explorare.

 

Share This