In societatea traditionala romaneasca, educatia sexuala este aproape inexistenta.

Copilasii afla ca au fost adusi de catre o barza mare ( poate primavara, atunci cand se intoarce pe meleagurile noastre). Altii, mai norocosi, afla ca i-a scos medicul din burtica mamei facand o taietura! Am intalnit copilasi care spuneau ca mami si tati i-au primit cadou de la Dumnezeu. Si totusi, cum apare un copil pe lume? Fiinta nou nascuta este rodul iubirii parintilor sai. Cum ar putea acest lucru sa fie considerat tabu si rusinos?

La ce varsta intreaba copiii despre venirea lor pe lume?

 In jurul varstei de cinci ani incepe sa se manifeste curiozitatea fata de nastere, fata de propria sexualitate si de apartenenta la un sex sau altul. Luati prin surprindere, adultii inventeaza diminutive si explicatii dintre cele mai bizare si mai ridicole. Putini sunt aceia care prezinta o istorie adevarata si indraznesc sa o imbrace intr-o forma accesibila micutului. Explicandu-le copiilor ce inseamna dragostea si sexul, parintii vor reusi sa ii apropie, sa devina prieteni inlaturand riscul abuzurilor sexuale si pe cel al sarcinilor nedorite la varste foarte fragede. O persoana care a inteles din prima copilarie ca a face dragoste nu implica doar un act sexual, va sti ca este nevoie de o poveste de iubire a doi oameni care la un moment dat isi doresc sa fie una si aceeasi persoana. Din aceasta unire se poate ca uneori sa rezulte un copilas. Astfel inlaturam conceptia potrivit careia sexul este ceva rau si murdar.

Este indicat ca parintii sa manifeste in fata copiilor lor putina nuditate. Cei mici vor intelege mai usor si mai repede diferentele dintre sexe si modul in care aceste deosebiri influenteaza activitatile zilnice. Trebuie sa pastram un echilibru  caci prea multe secrete si hainele largi vor declansa curiozitatea micutului. Daca aparem prea des goi in fata copilului riscam sa distrugem imaginea pe care acesta o are despre noi, adultii cei puternici, perfecti si autoritari.

Nu vom astepta ca educatoarea sau profesorii sa ii povesteasca fiului sau fiicei noastre despre venirea sa pe lume sau despre actul iubirii, invocand motivul ca acestia au studii pedagogice si stiu mult mai bine cum sa formuleze explicatiile. Copiii asteapta ca noi insine sa le fim aproape si sa le facem destainuiri care sa ne uneasca si sa sporeasca increderea pe care acestia o au in parinti.

Autor: psiholog Iasi Ana-Aurelia Baianu

Share This